Auguszta napja van. | 2024.03.29

A Tugendhat-villa történetét bemutató tárlat nyílt a debreceni MODEM-ben

2016-08-19 17:02:00

 

A világ egyik legjelentősebb kúriájaként számon tartott brnói Tugendhat-villa történetét és máig ható építészeti megoldásait bemutató kiállítás nyílt pénteken a debreceni MODEM Modern és Kortárs Művészeti Központban. 

 

    Csehország első modern építészeti műemlékét Ludwig Mies van der Rohe, a Bauhaus iskola jelentős alakja, a korszak egyik leghíresebb európai építésze tervezte egy fiatal író házaspár, Greta és Fritz Tugendhat részére - idézte fel az épület múltját Iveta Cerna, a Tugendhat-villa igazgatója, aki hozzátette: az 1929-30-ban épült ház nemcsak építészeti megoldásai, de belsőépítészete, a szintén Mieshez köthető bútorzat és berendezés, valamint környezetbe illeszkedése révén vált nevezetessé. 
    A Tugendhat család csupán nyolc évet élt a házban, a második világháború idején előbb a németek, majd a szovjetek használták, egy időben például istállóként is. A kúria, felújítását követően, 2012 óta már a nagyközönség számára is nyitott, és jelentőségét mutatja az is, hogy felkerült az UNESCO világörökségi listájára is - hangsúlyozta Iveta Cerna.
    A kiállítás megnyitóján Komolay Szabolcs, Debrecen alpolgármestere hangsúlyozta: a művészet és építészet összekapcsolása évszázados hagyománnyal bír, a MODEM-ben pedig régi szándék az építészet, az építőművészet iránti nyitás. Ennek szellemében az elmúlt hónapokban a kortárs észt és a kortárs dán építészet kiemelkedő alkotásait bemutató kiállítást, illetve az iskolateremtő Polónyi István munkásságát és követőinek legkiemelkedőbb munkáit láthatták az érdeklődők. 
    A MODEM-ben megnyílt kiállítás a Tugendhat-villa bonyolult történeti és építészeti fejlődését, a villa sorsát, építészet és művészet kapcsolódását mutatja be fotókon és tablókon. A karneváli hét idején három napig, augusztus 19-től 21-ig a villa makettje is megtekinthető, a kiállítás pedig szeptember 11-ig látható a művészeti központ előterében.