Andrea napja van. | 2024.04.18

Balog Zoltán: az eredményesség elismerése lenne az olimpiarendezés

2016-08-18 20:57:23

 Balog Zoltán szerint Magyarország olimpiai eredményességének nagy elismerése lenne, ha Budapest kapná meg a 2024-es ötkarikás játékok rendezési jogát.

    A sportért is felelős miniszter az 500. magyar olimpiai érem megszületése, azaz Kozák Danuta sikere után nyilatkozott az MTI-nek a riói kajak-kenu pályán.
    "Nekem nagyon nagy élmény, életemben először élek át olimpiai aranyat a helyszínen, azt, hogy mennyire együtt van itt mindenki, s a legkülönbözőbb sportágakból idejönnek szurkolni, sportvezetők is, ami persze természetes, de valahogy az jut az ember eszébe, hogy milyen jó lenne, ha otthon is ennyire támogatnánk egymást." - mondta Balog Zoltán. Hozzátette: a Himnuszt énekelni tízezer kilométerre Magyarországtól egészen különleges érzés.
    Az emberi erőforrások minisztere kiemelte annak fontosságát, hogy kajak-kenuban minél több vidéki központ legyen:
    "Fontos, hogy a magyar vizeinket úgy használjuk, a Bodrogtól kezdve Sárospatakon, a Tokajon vagy a Rábán át természetesen a Dunáig, a Tiszáig, hogy a vidéki tehetségek felszínre kerüljenek, s a világversenyeken bizonyítsanak. Ezt én nagyon pozitív törekvésnek tartom a szövetség részéről." - mondta.
    Balog Zoltán úgy véli, az, hogy Kozák Danuta csütörtöki elsősége az 500. magyar olimpiai érmet is jelentette, a 2024-es budapesti ötkarikás pályázat szempontjából is lényeges.
    "Ennek az eredményességnek az igazi nagy elismerése mégiscsak az lenne, ha jövő ősszel úgy döntenének, hogy Budapest lesz a Tokió utáni olimpiának a színhelye. Ez egy nagyon nagy falat, nagy erők, hatalmas országok küzdenek, de ha arra gondolok, hogy a Magyarországhoz hasonló eredményességű országok közül már mindenki rendezett olimpiát, akkor valahol ez egy nagy történelmi igazságtétel is lenne." - fogalmazott.
    Balog Zoltán az olimpiarendezés fontosságára példaként említette, hogy a Koreai Köztársaság azóta szerepel az első tízben a legjobb éremszerzők között, mióta 1988-ban Szöul volt az ötkarikás játékok házigazdája.
    "Nekem meg szívügyem, hogy ebből aztán az következzen, hogy minél több fiatal sportoljon. Fontos dolog, hogy az olimpia után úgy kell megszólítani a fiatalokat, hogy látjátok, van akire büszke lehet lenni, vannak itt csodálatos teljesítmények, s te miért is nem sportolsz, miért nem veszel részt ebben?" - emelte ki.
    A miniszter szerint fontos, hogy Magyarország ne csak sportnemzet, hanem sportoló nemzet is legyen, amihez a mindennapos testnevelés elengedhetetlen.
    "S akkor már csak egy ugrás a sportszerű nemzet." - tette hozzá.