Gedeon napja van. | 2024.03.28

Autóba rejtett pokolgép robbant Kelet-Törökországban, halottak és sok sebesült

2016-08-18 11:59:00

 Autóba rejtett pokolgép robbant csütörtökön a főként kurdok lakta kelet-törökországi Elazig város rendőrkapitánysága előtt, legalább 3 rendőr meghalt, 146-an megsebesültek, köztük 14-en súlyosan - jelentette a Dogan török hírügynökség.

    A központtól 6 kilométerre található négyemeletes épület homlokzata szinte teljesen beomlott, a környező fák gyökerestül kiszakadtak a földből, a közeli autók kiégtek, a boltok kirakatai mintegy két kilométeres körzetben betörtek. A helyszínre sok mentőegységet rendeltek. A kórházakba önkéntes véradók siettek, az egészségügyi minisztérium ugyanakkor megerősítette, hogy nincs készlethiány. A hatóságok a merényletért a kurd autonómiáért harcoló Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) terrorszervezetet teszik felelőssé.
    A kurd lázadók gyakran követnek el hasonló támadásokat az ország délkeleti, illetve keleti részében, mindazonáltal ezen a településen először fordult elő.
    Fikri Isik védelmi miniszter az incidensre reagálva az Anadolu török állami hírügynökségnek azt mondta, hogy a "PKK-t nem a régió népének sérelmei, hanem globális erők működtetik". Kiemelte: a merényletekben sok olyan civil is életét veszti, akik nevében a terrorszervezet küzd. A PKK úgy véli, hogy a július 15-i katonai puccskísérletet követően Törökország védelmi ereje csökkent - világított rá Isik.
    A CNN Türk török hírtelevíziónak nyilatkozó egyik szemtanú, Mustafa Celik elmondása szerint a pokolgépet szállító gépjármű mozgásban volt, ami öngyilkos merényletre utal, de ezt az állítást hivatalos források nem erősítették meg. A férfi, aki az élő adásban újságíróként mutatkozott be, azt is közölte, hogy a halottak száma több, mint amennyiről a beszámolók szólnak, valamint hangsúlyozta, hogy a támadás előkészítőit már négy napja keresték.
    Legutóbb csütörtök kora hajnalban robbant autóba rejtett pokolgép Kelet-Törökországban. Az iráni határ közelében fekvő Van város egyik rendőrőrse mellett három civil meghalt, további 40 ember megsebesült, köztük 2 rendőr.
    A szeparatisták 1984 óta tartó küzdelmét 2013-ban tűzszünet zárta le, de tavaly nyáron kiújultak az összecsapások a kurd fegyveresek és a török biztonsági erők között. A konfliktusban azóta több mint 7000 kurd lázadó és a török biztonsági erők legalább 600 tagja meghalt. Recep Tayyip Erdogan török elnök a közelmúltban többször hangoztatta: a katonai beavatkozással pontot akar tenni a felkelés végére.