Gedeon napja van. | 2024.03.28

Változatos programmal készülnek az új évadra a miskolci szimfonikusok

2016-08-17 10:19:39

 

Változatos programmal készül a Miskolci Szimfonikus Zenekar az új évadra, amelynek keretében két bérletet hirdettek meg - hangzott el a szerdai évadnyitó társulati ülésen.

 

    Szászné Pónuzs Krisztina, a Miskolci Szimfonikus Zenekar Nonprofit Kft. ügyvezetője a társulati ülésen egyebek mellett arról szólt, a zenekar még a bérletes szezon októberi kezdése előtt hétszer koncertezik. Ebben a hónapban Nyírbátorban a Zenei Napok záró koncertjén muzsikálnak, majd az edelényi kastélyban és a miskolci Zenepalotában is adnak hangversenyt. A szeptembert Aperitif koncerttel indítják Miskolcon a Szinva teraszon, majd a Diósgyőri várban játszanak. 
    Gál Tamás, a zenekar művészeti vezetője az évadnyitón elmondta: két bérletsorozattal vágnak a szezonnak. A Tűzvarázs nevezetű bérlet keretében hét koncertet hallhat a közönség, míg kisebb Hangforrás bérlet újdonsága az lesz, hogy három koncert mellé a vásárló választhatja ki a negyediket.
    A művészeti vezető hozzátette: folyamatosan próbálnak alkalmazkodni a miskolci közönség igényeihez, céljuk az, hogy minden réteget megszólítanak ebben a bérlet-összeállításban. 
    A "kisbérlet" egy újszerű gitáros koncertet is kínál, a görög-ciprusi származású Notis Georgiou gitárművész-karmester közreműködésével, de helyet kap benne egy zongorára épülő hangverseny az ifjú tehetség, Berecz Mihály játékával, valamint monumentális, közismert művek is. A Tűzvarázs bérletet vásárlók főként népszerű nyitányokat, ismert szimfóniákat, versenyműveket hallhatnak "fajsúlyosabb" darabok mellett. 
     Az évadban egyébként Erkel-, Liszt-, Wagner-, Brahms-, Debussy-, Haydn-, Mozart-, Schumann-művek egyaránt felcsendülnek a zenekar előadásban. Dirigálni fog mások mellett Kocsis Zoltán, Kovács János, Howard Williams, Marco Balderi, a szólisták között pedig szerepel Balog József, Varga István és fia, Varga Oszkár, valamint Várdai István is. 
    Az évadnyitó társulati ülésen elhangzott még, hogy sok bérleten kívüli koncerttel és családi programmal is készül a zenekar, október elsején például Verdi Requiemjét hallhatja a közönség, novemberben pedig a Kaláka együttessel adnak közös koncertet. Emellett szerepelnek a Filharmónia Magyarország Szezonbérletében és továbbra is az Ifjúsági koncertsorozat résztvevői.