Emma napja van. | 2024.04.19

Terrorizmus - Szakértő: nagy kérdés, mi lesz, ha az IÁ megszűnik

2016-08-16 09:11:00

 

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ha valamilyen módon meg is szűnik az Iszlám Állam (IÁ) néven ismert terrorszervezet, kérdés hogy mi lesz helyette.

 

    Kaiser Ferenc biztonságpolitikai szakértő az M1 aktuális csatorna kedd reggeli műsorában felidézte: 2001. szeptember 11., az Egyesült Államokat ért terrortámadások után az al-Kaida volt az a "védjegy", amely alá minden muszlim szélsőséges terrorista beállt. Mostanra a magát Iszlám Államnak nevező terrorszervezet vette át a helyét.
    Az egyre határozottabb összefogás, a terrorszervezet ellen alakult hatalmas koalíció révén - amelyben még az oroszok és amerikaiak is együttműködnek - az IÁ-nak vélhetően "vége lesz", de kérdés, mi lesz utána - fejtette ki a szakértő, aki szerint a legvalószínűbb forgatókönyv szerint valószínűleg csak nevet vált, és egy hasonlóan radikális szalafita dzsihadizmust képviselő radikális szervezet lesz az utódja.
    Kitért arra is, hogy ha meg is szűnik az IÁ, az elkeseredettség, a politikai radikalizmus, az iszlám szélsőséges fundamentalista értelmezése sem fog megszűnni. A keletkező hatalmi vákuumban pedig valószínűleg fel fog emelkedni egy másik szervezet, amely mögé "érdemes beállni", s egy "jottányit nem fog különbözni" az IÁ-tól - fejtette ki Kaiser Ferenc, aki az egyik legvalószínűbb utódként az - al-Kaidától a közelmúltban függetlenedett - an-Nuszra Frontot nevezte meg.
    A terrorizmus egy társadalmi tünet - szögezte le a szakértő, megjegyezve: a tünetet nem érdemes kezelni. Az egész iszlám világot, de különösen az arab térséget - s azon belül is leginkább Líbiában, Szíriában és Irakban - jellemző nyomort, a bukott államiságot, a politikai káoszt kell valamilyen szinten mérsékelni, s akkor lehet mérsékelni a terrorizmust - fejtette ki Kaiser Ferenc.

 



Képújság
Sajómente Média Alapítvány
Legfrissebb híreink
17:19
- Novemberben kerül országszerte a mozikba Herendi Gábor új filmje
16:03
- A kazincbarcikai Városvédők megválasztásuk esetén eltörlik a magánszemélyek helyi adóit, 50 ezer forintot adnak Karácsonykor a nyugdíjasoknak és a gyermekét egyedül nevelő szülőknek
15:27
- NVI: eddig közel 400 ezer ajánlóívet igényeltek a jelöltek és jelölőszervezetek
14:48
- Magyar Ásványolaj Szövetség: a harmadik-negyedik helyen van a hazai dízel és benzin ára a környező országok között
14:06
- Mészáros Csoporté a Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházlánca, a Brendon Holding Kft.
13:03
- KSH: a benzin 3,2, a dízel 5 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnál
12:12
- Megvesztegetett boncmesterek ellen emeltek vádat a fővárosban
11:05
- NAK: bővült a falugazdász-hálózat és a kamarai tagoknak nyújtott szolgáltatások köre
10:09
- Insura.hu: 5,9 százalékkal emelkedtek a casco díjak az első negyedévben
09:19
- Betörte a Trafik üvegét - keresik a miskolci rendőrök
MTI hírfelhasználó