Auguszta napja van. | 2024.03.29

Bakondi: elhúzódik a migrációs folyamat

2016-08-15 09:07:00

Sok jel mutat a migrációs folyamat elhúzódására, aminek súlyos biztonságpolitikai következményei lesznek - jelentette ki a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója hétfő reggel az M1 aktuális csatorna műsorában.

    Bakondi György kiemelte, bár a török-EU egyezmény továbbra is érvényes, az elmúlt héten megduplázódott a migránsok száma a görög szigeteken. Ennek az az oka, hogy a törökországi puccskísérlet után szünetelnek a visszatoloncolások, s a politikai nyilatkozatok szerint amennyiben a törökök nem kapnak vízumkedvezményt, felfüggesztik az egyezményt.
    Mindennek az a következménye, hogy a görögök a szárazföldre szállítják a migránsokat, akik elindulnak Európa belseje felé, nyomás alá helyezve a magyar határt - mondta, hozzátéve: ebben a helyzetben döntött a kormány arról, hogy háromezer fővel megerősíti a határon a rendőri állományt.
    Bakondi György a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában mindehhez hozzátette: 2016-ban eddig 18 ezer tiltott határátlépési kísérlet történt a magyar-szerb határszakaszon, és jelenleg is 2200-an tartózkodnak a tranzitzónákban. Ezért a magyar álláspont az, hogy nem mérsékelni kell az illegális migrációt, hanem megállítani - fűzte hozzá. Kifejezte reményét, hogy ezzel kapcsolatban az Európai Tanács következő ülésén közös, összefésült javaslatot tesznek a visegrádi négyek.