Gedeon napja van. | 2024.03.28

Kínai média: Pekingnek és Moszkvának erősítenie kell támadófegyverzetének fejlesztését

2016-08-12 18:32:00

 Amennyiben Japán területén is felállítják a korszerű THAAD rakétavédelmi rendszert, Pekingnek és Moszkvának erősítenie kell támadófegyverzetének fejlesztését, a közös katonai szimulációikba be kell vonniuk stratégiai nukleáris fegyvereiket - állapította meg a Global Times című, angol nyelvű napilap friss szerkesztőségi cikkében.

    Az írás a japán közmédia forrásaira hivatkozva úgy véli, hogy a THAAD még 2018 előtt rendszerbe állhat a szigetországban. A tervezett lépésről kijelenti, hogy a jelek szerint "a Kína-ellenesség a japán diplomácia központi elemévé vált".
    Pekingben egyértelműnek tartják, hogy e rakétavédelmi rendszerek Dél-Koreába, majd Japánba telepítésére az észak-koreai rakétakísérletek csak ürügyül szolgálnak, és szakértők sorát vonultatták már fel annak igazolására, hogy egy esetleges észak-koreai támadás ellen e közepes hatótávolságú ballisztikus rakéták ellen kifejlesztett mozgatható hadszíntéri rakétavédelmi rendszer nem nyújtana hatékony védelmet.
    Ugyanakkor - hangsúlyozzák - X-sávos radarjával könnyedén befogja a kínai és az oroszországi területeket, kezelői az ottani mozgásokat szoros ellenőrzésük alatt tarthatják. Ezzel gyakorlatilag hatását veszíti az Egyesült Államok elleni orosz és kínai stratégiai nukleáris elrettentő erő - véli a cikkíró.
    A szerző szerint a kialakulóban lévő globális amerikai rakétavédelmi rendszer sokkal inkább geopolitikai eszköz, mintsem harcokban kipróbált védelmi fegyverzet. Mivel azonban a világbéke zálogaként az atomkorban alkalmazott "kölcsönösen biztosított megsemmisítés" (MAD) törékeny egyensúlya ezáltal felbomlik, zavar keletkezik, ami fegyverkezési versenyhez fog vezetni.
    Mindezekből következően, ha Kína és Oroszország a rakétavédelmi rendszerekkel szemben döntő előnyre kíván szert tenni, stratégiai támadófegyverek fejlesztésébe kell fognia.
    Nem tudni, hogy az amerikai-japán-dél-koreai THAAD-összeköttetés kialakulása közepette Kína, Oroszország és Észak-Korea összehangolódik-e a jövőben, csupán az bizonyos, hogy Északkelet-Ázsiát a hidegháború veszélye fenyegeti - állapította meg a Global Times.
    Az újság egy másik, szintén pénteki összeállításában saját orosz diplomáciai értesüléseire hivatkozva arról számolt be, hogy Kína és Oroszország egy közös előterjesztést kíván tenni a Koreai-félszigetet jellemző feszültség további fokozódásának megelőzésére.
    A részletek nem ismertek, de annyi már kiszivárgott, hogy Moszkva szerint az Egyesült Államoknak és Dél-Koreának legalább vissza kellene fognia katonai gyakorlatainak méreteit, illetve gyakoriságukat, ha nem is állítják le azokat. Orosz szakértők azt is gondolják, hogy az Egyesült Államoknak, Japánnak és Dél-Koreának át kellene értékelnie annak a veszélynek a mértékét, amelyet Phenjan jelent.
    A lap kínai szakértői szerint egy esetleges konfrontáció esetén a konfliktus minden bizonnyal továbbterjedne a Koreai-félszigeten. A THAAD-telepítésekre, a kialakulóban lévő "ázsiai NATO" jelentette veszélyre válaszul pedig szerintük Kínának növelnie kell atomfegyvereinek számát.