Auguszta napja van. | 2024.03.29

 Török miniszter: Ankara töretlenül részt vesz a hadműveletekben

2016-08-12 17:46:00

Ankara a július 15-i puccskísérlet után is töretlenül részt vesz az Iszlám Állam (IÁ) nevű terrorszervezet elleni hadműveletekben az Egyesült Államok vezette, terrorizmusellenes koalíció oldalán - jelentette be Fikri Isik védelmi miniszter pénteken a Habertürk török hírtelevíziónak adott interjújában.

    Kifejtette: Törökország a NATO tagja, de ez nem jelenti azt, hogy ne kereshetné az együttműködési lehetőségeket a szövetségen kívüli országokkal is. Ankara és Moszkva közeli kapcsolata sem a NATO-val, sem más országokkal szembeni fellépésnek nem minősül - emelte ki a miniszter.
    Törökország rendelkezik a NATO második legnagyobb haderejével, amelytől a hatalomátvételi incidenssel összefüggésben eddig összesen 3185 katonát bocsátották el, köztük 151 tábornokot és tengernagyot - számolt be róla Isik. Bejelentette: első lépésként a menesztett 265 pilóta helyére vesznek fel újakat, mert a megmaradt létszám elégséges ugyan, de elmarad a kívánatostól.
    A miniszter továbbá arról is beszélt, hogy az ankarai és az isztambuli helyőrségeket legkésőbb szeptember 15-ig elköltöztetik, az érintett területek pedig közösségi terekké válnak, így az Ankara mellett fekvő Akinci légitámaszpontot például, amely a puccskísérlet egyik fő bázisa volt, "demokráciaparkká" alakítják át.