Emma napja van. | 2024.04.19

OTP: idén várhatóan nyereséges lesz az orosz és az ukrán leánybank

2016-08-12 14:59:00

Az OTP vezetése arra számít, hogy az idei egész évet tekintve nyereséges lesz a bankcsoport orosz és ukrán leánybankja - mondta Bencsik László, az OTP vezérigazgató-helyettese a bank pénteki sajtótájékoztatóján Budapesten.

    Elmondta: arra számítanak, hogy az idén csoportszinten a hitelezés csökkenése megáll, sőt, a teljesítő hitelek számában növekedés várható. Hozzátette: Magyarországon a második fél évben már a jelzáloghitelek növekedésére, Oroszországban pedig a fogyasztási hitelek további bővülésére számítanak.
    Az OTP első fél éves kiemelkedő eredményében egyszeri tételek is döntő szerepet játszottak, köztük a Visa Europe-részesedés eladása, amely egyedül több mint 13 milliárd forintot hozott a bankcsoportnak. Az anyabankot tekintve pedig jelentős céltartalékot szabadítottak fel.
    Bencsik László kiemelte: az OTP második negyedévi jelentős nyereségét két előre várható kedvező fejlemény, így a csökkenő bankadó és a Visa-részesedés eladása mellett a régió stabil növekedése és az orosz és ukrán bankoknál bekövetkezett pozitív fordulat idézte elő. Rámutatott: az anyabank magyarországi hitelezési tevékenysége során a kockázati költségek olyan alacsony szintre csökkentek, amelyet csak a korábbi jó gazdasági években lehetett tapasztalni.
    Az OTP vezetése szerint mind a hazai, mind a régiós piacot az idei év második felében növekedés jellemzi majd. A csoportszintű nettó kamatrés korábbi 25 bázispontos csökkenésének előrejelzését továbbra is fenntartja az OTP az idei egész évre - tette hozzá a vezérigazgató-helyettes. 
    Elmondta: az orosz pénzpiacon az OTP várakozásait is felülmúlta a második negyedéves eredmény alakulása, a kamatmarzs javul, a korábbi magas betéti kamatok a jegybanki alapkamat-csökkentéssel folyamatosan kikerülnek a portfólióból és a kockázati költségek szintje is kedvezően alakul. 
    A bank oroszországi várakozásai biztatóak, lassul a GDP csökkenése, a későbbi várható növekedés pedig javuló körülményeket eredményez, a hitelállomány nőni fog. Jelenleg 25 százalékos a tőkearányos megtérülés, az eredményesség további javulása inkább az állomány növekedésével valósulhat meg.
    A hazai pénzintézeti tevékenységről szólva kifejtette: az anyabank hitelállománya már bővül, a betétállományt nézve pedig a lakossági megtakarítások 30 százaléka már az OTP-hez "vándorolt", pedig az anyabanknak nem célja a betétállomány növelése, a hitel/betét mutató már most is nagyon alacsony szinten áll.
    Rámutatott: a magyarországi össz-hitelállomány 2 százalékkal nőtt az első hat hónapban, ezt óriási fordulatként lehet értékelni. Bár a jelzáloghitel-állomány még zsugorodott, 3 százalékkal, ez a tendencia azonban a menedzsment szerint már az idén megáll. Az anyabanknál az idei első hat hónapban a vállalati hitelek 8 százalékkal, a fogyasztási kölcsönök 4 százalékkal bővültek - mondta a vezérigazgató-helyettes.
    Elmondta, hogy itthon kiemelt cél az OTP digitális szolgáltatásainak fejlesztése, az OTP Simple nevű alkalmazásának már mintegy 180 ezer felhasználója van. 
    Kérdésre válaszolva elmondta: a bank menedzsmentje abban bízik, hogy a 15 százalék körüli ROE (a tőkearányos nyereség) már az idén fenntartható lesz. A kockázati költségekről azonban nem gondolják, hogy a második fél évben ennél jobb eredményt tud elérni a bank, mert a jelenlegi már az a szint, amely a nagyon jó évekre volt jellemző. A csoportszintű működési költségekben 2-3 százalékos árfolyamszűrt növekedés lehet idén.
    Bencsik László egy másik kérdésre kifejtette: a Magyar Nemzeti Bank (MNB) hátralékban lévő jelzáloghiteles ügyfelekre vonatkozó ajánlása 2016. március 11-én lépett életbe, és azokra a késedelemben lévő jelzáloghitelesekre vonatkozik, akik az ajánlás hatályba lépésekor 30 napot meghaladó hátralékban voltak. Velük az ajánlás értelmében a bankoknak szeptember 30-ig két körben fel kell venniük a kapcsolatot, és megoldási javaslatot kell ajánlaniuk számukra.
    Kiemelte: mivel az OTP csoport gyakorlatának része a hátralékos ügyfelekkel való folyamatos egyeztetés, a bank és az OTP Faktoring ügyfelei közül összesen csupán néhány ezren érintettek az MNB ajánlása alapján, azok, akik korábban nem kaptak még ilyen célú megkeresést. Ezek az ügyfelek az MNB ajánlása alapján szeptember 30-ig két alkalommal kapnak megoldási javaslatot az OTP csoporttól - emelte ki Bencsik László.

 



Képújság
Sajómente Média Alapítvány
Legfrissebb híreink
19:45
- Időjárás-jelentés
17:19
- Novemberben kerül országszerte a mozikba Herendi Gábor új filmje
16:03
- A kazincbarcikai Városvédők megválasztásuk esetén eltörlik a magánszemélyek helyi adóit, 50 ezer forintot adnak Karácsonykor a nyugdíjasoknak és a gyermekét egyedül nevelő szülőknek
15:27
- NVI: eddig közel 400 ezer ajánlóívet igényeltek a jelöltek és jelölőszervezetek
14:48
- Magyar Ásványolaj Szövetség: a harmadik-negyedik helyen van a hazai dízel és benzin ára a környező országok között
14:06
- Mészáros Csoporté a Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházlánca, a Brendon Holding Kft.
13:03
- KSH: a benzin 3,2, a dízel 5 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnál
12:12
- Megvesztegetett boncmesterek ellen emeltek vádat a fővárosban
11:05
- NAK: bővült a falugazdász-hálózat és a kamarai tagoknak nyújtott szolgáltatások köre
10:09
- Insura.hu: 5,9 százalékkal emelkedtek a casco díjak az első negyedévben
MTI hírfelhasználó