Auguszta napja van. | 2024.03.29

Megkezdődhet a magyar marhahús szállítása Hongkongba

2016-08-11 18:50:13

 

Megkezdődhet a magyar marhahús szállítása Hongkongba, miután a Földművelésügyi Minisztérium (FM) sikeresen egyeztetett erről a hongkongi élelmiszer-felügyeleti hatósággal - közölte a szaktárca csütörtökön. 

 

    A tájékoztatás szerint öt magyar vállalkozás kapott engedélyt a szállításra, így Apajról, Dömsödről, Dunakesziről, Hajdúnánásról és Jászszentandrásról indulhatnak friss és fagyasztott marhahússzállítmányok Hongkongba.
    A hongkongi tárgyalások folytatódnak a helyi illetékesekkel, hogy az engedélyezett szállítók és termékek köre mielőbb bővülhessen - tartalmazza a tájékoztatás, amely szerint a termékek körét a magyar fél szeretné juh-, kecske- és vadhússal bővíteni.    
    Márton István, a Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (VHT) alelnöke kedvezőnek nevezte a hírt, kiemelve: ezen a piacon nagy a verseny, dél-amerikai, dél-afrikai és indiai cégek egyaránt jelen vannak itt. 
    Szerinte a magyar cégek minőségi áruval, a nagy távolság miatt főként fagyasztott termékekkel jelenhetnek meg Honkongban, ahol néhány száz tonna magyar hús értékesíthető - vélekedett a VHT alelnöke.
    Tájékoztatása szerint a magyar marhahús-termelés évente mintegy 150 ezer tonna, ebből 95 ezer tonna jut exportra. A kivitel nagyobbik hányada élő állat, 7-10 ezer tonna darabolt hús. 
    Az export nagy része - mintegy 80 százaléka - az unióba kerül. Az orosz piacra most nem lehet szállítani, az embargó előtt a magyar export mintegy fele-fele arányban oszlott meg az unió és Oroszország között - mondta Márton István.
    Az FM közleménye szerint a jövőben is mindent megtesznek annak érdekében, hogy a magyar vállalkozások számára új piaci lehetőségeket biztosítsanak. 
    A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei tanácsadással segítik az előállítókat, forgalmazókat, hogy megfeleljenek az EU-n kívüli országok speciális elvárásainak. Ez a munka támogatja a magyar előállítók fejlődését, továbbá hozzájárul ahhoz is, hogy a kiváló minőségű magyar élelmiszerek még ismertebbé váljanak a külföldi vásárlók körében - áll a közleményben.