Gedeon napja van. | 2024.03.28

 Jeszenszky: a humanizmus is azt diktálja, hogy rendezzék a közel-keleti helyzetet

2016-08-11 09:57:18

 A humanizmus is azt diktálja, hogy rendezzék a Közel-Kelet, így Szíria helyzetét - jelentette ki Jeszenszky Géza korábbi külügyminiszter az M1 aktuális csatorna csütörtöki műsorában.

    Azt mondta, hogy az emberek nem jószántukból menekülnek el a Közel-Keletről, hanem mert rettegnek, mivel a háború miatt elviselhetetlenek a körülmények. A problémát a gyökerénél kell kezelni, lehetővé téve, hogy az elüldözöttek a szülőföldjükön éljenek boldogan, és így a migrációs válság is megoldódik - tette hozzá.
    Jeszenszky Géza az Iszlám Államról (IÁ) szólva úgy fogalmazott, hogy "bűnbanda" terrorizálja a Közel-Keleten élők millióit.
    Az Egyesült Nemzetek Szervezetét azért hozták létre, hogy lépjen fel a biztonság érdekében - mondta, hozzátéve: az IÁ-nál jobban semmi nem fenyegeti a világbékét, vagyis a nagyhatalmak közös érdeke, hogy leszámoljanak a csoportosulással.
    Úgy fogalmazott, hogy Szíria "nagyon élhető" volt a polgárháború kezdete előtt, ezért külső segítséggel békét kell teremteni az országban. Ehhez elsősorban a környező államok katonáit lenne szükséges mozgósítani, a török hadsereg például hatalmas, és Törökország is több figyelmet tudna a saját problémáira fordítani, ha rendeződne a helyzet - nyilatkozta.