Gedeon napja van. | 2024.03.28

FSZB: ukrán katonai hírszerzés által előkészített terrortámadásokat hiúsítottak meg a Krímben

2016-08-10 17:21:00

 

Az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) a Krím félszigeten terrortámadásokat akadályozott meg, amelyeket az ukrán védelmi tárca felderítő főosztálya készített elő - közölte szerdán honlapján az FSZB.

 

    A kommüniké szerint vasárnapra virradóra a krími Armjanszk város közelében diverzáns csoportot észleltek. A terroristák elfogásakor kitört tűzharcban az FSZB egy munkatársa életét vesztette. A helyszínen 20 házi készítésű robbanószerkezetet foglaltak le, amelyek robbanóereje több mint 40 kilogramm trotilénak felelt meg, továbbá lőszereket, különleges gyújtószerkezeteket, gyári taposó- és mágneses aknákat, valamint az ukrán fegyveres erők különleges egységeinél rendszeresített speciális fegyvereket.
    Az FSZB szerint sikerült felszámolni az ukrán védelmi minisztérium felderítő főosztályának krími ügynökhálózatát. A terrorcselekményeket előkészítő, elfogott ukrán és orosz állampolgárok, köztük az egyik szervező, az 1977-es születésű Evhen Panov, a kijevi felderítő főosztály munkatársa, beismerő vallomást tettek.
    Az orosz biztonsági szolgálat közölte, hogy hétfőre virradóra két újabb ukrán katonai "diverzáns-terrorista" egység áttörését akadályozta meg, más szakszolgálatokkal összefogva. A kísérletet egy "szomszédos állam" területéről vezetett heves tűzzel és ukrán páncélosokkal fedezték. A tűzharcban egy orosz katona életét vesztette. 
    Az incidensek nyomán az FSZB büntetőeljárást kezdeményezett, valamint további operatív és nyomozati eljárásokat indított.
    A diverzánsok leleplezése nyomán a Krímben megerősítették a népes nyaralóhelyek, a kritikus infrastruktúra és az ukrán határ őrizetét. Az FSZB szerint a készülő terrortámadások célja a régió "társadalmi és politikai helyzetének destabilizálása volt a(z orosz) szövetségi és helyi hatalmi szervek megválasztására való felkészülés időszakában". 
    Oroszországban szeptember 18-án tartják a választásokat. Az Ukrajnához tartozó félszigetet Moszkva 2014 tavaszán csatolta el, a helyi népszavazás eredményére hivatkozva. Az orosz lépést a világ államainak túlnyomó többsége nem ismeri el.