Ervin napja van. | 2024.04.26

NGM-államtitkár: stabil az államháztartás helyzete

2016-08-08 11:31:43

 

Az államháztartás, a költségvetés helyzete stabil, a 2016-ra tervezett 2 százalékos GDP-arányos államháztartási hiány elérhető - mondta Banai Péter Benő, a Nemzetgazdasági Minisztérium államháztartásért felelős államtitkára  az M1 aktuális csatornán hétfőn.

 

    A júliusi hiány 60 milliárd forint fölött volt, tavaly júliusban azonban  meghaladta a 70 milliárd forintot, az első héthavi hiány az egész évre tervezett deficit 61 százaléka, jóval kedvezőbb, mint a megelőző 10 évben - hangsúlyozta. 
    Megjegyezte, hogy a kedvező reálgazdasági adatok határozták meg a költségvetés stabilitását, a munkanélküliségi ráta folyamatosan csökken, a foglalkoztatottak száma nő, stabilan 4,3 milliónál magasabb, a reálbérek pedig emelkednek. Ennek köszönhetően a költségvetés foglalkoztatáshoz kapcsoló bevételei, illetve a fogyasztáshoz kapcsolódó bevételek is emelkednek - mondta.
    Banai Péter Benő hangsúlyozta, hogy a költségvetés tavalyinál kedvezőbben alakuló bevételi oldala és a fegyelmezett költségvetési gazdálkodás eredményeként az államháztartás helyzete stabil. 
    Kiemelte: a kormány gazdaságfehérítő intézkedései tavaly jelentős bevételt generáltak, ezzel az összeggel kalkuláltak az idei költségvetésben is. 
    A kormány folytatja a gazdaság fehérítését, ezért módosult az ekáer eddigi szabályozása, és szélesítik az online pénztárgépek rendszerét is, az ezekből fakadó többletbevételek pedig további beruházások vagy béremelések forrásai lehetnek - mutatott rá Banai Péter Benő.