Auguszta napja van. | 2024.03.29

Emléktáblát avattak a macedóniai Krusevóban az 1956-os befogadótábor helyén

2016-08-06 16:01:00

 Emléktáblát avatott a macedóniai Krusevo városban az 1956-os befogadótábor helyén Szilágyi Péter nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár pénteken.

    A forradalom leverése után, hatvan évvel ezelőtt, mintegy 550 magyar állampolgár talált menedéket a volt jugoszláv tagállamban. 
    Szilágyi Péter az MTI-nek szombaton telefonon elmondta, hogy az emléktábla nemcsak a múltat idézi, "a macedónok és magyarok barátságát, valamint az európai értékrendet is hirdeti egyben, azt az európai gondolatot, amely szerint a másik ember méltósága alapvető érték". 
    A helyettes államtitkár kiemelte, hogy Krusevóban hatvan éve barátságok, szerelmek, emberi kapcsolatok szövődtek. Macedónia menedéket adott a magyar politikai üldözöttek számára, amit Magyarország sohasem fog elfelejteni - hangsúlyozta.
    Az 1956-os forradalom leverése után mintegy húszezer magyar menekült az egykori Jugoszlávia területére. Az akkori hatóságok szétosztották a menedékkérőket a tagköztársaságok között. Így került mintegy 550 magyar a macedóniai Krusevóba, ahonnan a nemzetközi vöröskereszt később Nyugatra szállította őket. 
    Macedóniában jelenleg mintegy száz magyar él, akik létrehozták a Macedóniai Magyarok Teleház Szervezetét. A civil szervezet kutatta fel azoknak a magyaroknak a történetét, akik 1956-1958 között ideiglenesen az országban tartózkodtak, és az egyesület kezdeményezte annak az emléktáblának a felállítását is, amely most a krusevói üdülőközpont falát ékesíti. Az emléktábla az 1956-os forradalom és szabadságharc 60-ik évfordulójára létrehozott Emlékbizottság és a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága támogatásával valósult meg. 
    Az emléktábla leleplezése része volt a Krusevói Köztársaság tíz napja elnevezésű, tekintélyes kulturális fesztiválnak. 1903. augusztus másodikán tört ki az úgynevezett ilindeni (Illés-napi) felkelés Macedóniában. A "köztársaság" tíz napig tartotta magát, de a törökök ostrom alá fogták a várost, és a település nem tudott ellenállni az oszmán ágyútűznek. A lázadás végleg elbukott, és az önálló Macedónia megalakulása csak Nagy-Jugoszlávia felbomlása után, az 1990-es években következett be. 
    Szilágyi Péter a péntek esti kulturális rendezvényen megtartott beszédében elmondta: nagy megtiszteltetés számára, hogy a magyar nép köszönetét azon a napon fejezheti ki, amely nap a macedón nép szabadságküzdelmeinek szempontjából az egyik legjelentősebb, és amelyet sokan a modernkori macedón államiság megteremtésére irányuló első kísérletként tartanak számon. 
    A fesztiválon fellépett a szabadkai Talentum Tehetséggondozó Művészeti Egyesület kamaracsoportja és a Juhász zenekar is.