Auguszta napja van. | 2024.03.29

Trump elismerte, hogy nem is látta az általa emlegetett iráni videót

2016-08-06 08:02:00

Donald Trump repbulikánus elnökjelölt elismerte, hogy nem is látta az általa korábban emlegetett és - mint utóbb kiderült - valójában nem is létező iráni videót, amely rossz fényt vetett volna a jelenlegi, demokrata vezetésű kormányzatra. Közben újabb személyiség jelezte azon véleményét, hogy elfogadhatatlannak tartja Trump elnökké választását.

    Donald Trump - tőle szokatlan módon - pénteken elismerte, hogy tévedett. Azt mondta ugyanis, hogy valójában nem is látta azt a videót, amelyen állítólag 400 millió dollárt adtak át irániaknak négy fogva tartott amerikai kiszabadításáért cserébe.
    A pénzről a The Wall Street Journal szerdai számában közölt riportot, s abban szerepelt az a feltételezés, amely szerint a summa esetleg váltságdíj volt, mert ugyanazon a januári napon adták át, amikor Teherán szabadon bocsátott négy, iráni fogságban tartott amerikai állampolgárt. Ugyanebben a riportban a lap megszólaltatta a külügyi szóvivőt is, aki szerint az összegnek nincs köze a négy amerikai szabadon engedéséhez, hanem egy régi adósság törlesztésének egy részletéről van szó. 
    Az Obama-kormányzat a The Wall Street Journal szerint faládákban, külön repülőgépen vitte a négyszázmillió dollárt Teheránba, éppen egyidejűleg azzal, amikor Irán szabadon engedte a négy amerikait, köztük a The Washington Post című lap riporterét, Jason Rezaiant. A külügyminisztérium állítása szerint a jelentős összeg annak az 1,7 milliárd dollárnak az első törlesztőrészlete, amelyért Irán a hágai Nemzetközi Bíróságon perli az Egyesült Államokat. Teherán egy 1979-ben, még Reza Pahlavi sah bukása előtt kötött, de Komeini ajatollah hatalomra kerülése miatt meghiúsult fegyverszállítási megállapodás miatt perel.
    A kormányzati cáfolat ellenére Trump csütörtökön kétszer is azt állította, hogy saját szemével látta a tévében azt a repülőgépet, amellyel az amerikai kormányzat 400 millió dollárt szállított Teheránba. Trump egyik szóvivőnője, Hope Hicks csütörtökön úgy nyilatkozott ugyan, hogy a republikánus elnökjelölt által emlegetett repülőgép az amerikai foglyokat hazaszállító gép volt, de nyilatkozata után pár órával Trump az egyik választási gyűlésén Maine államban mégis megismételte, hogy a"pénzszállító gépet" látta. 
    Pénteken azonban a republikánus elnökjelölt maga ismerte be, hogy tévedett. "Az a repülőgép, amelyet a televízióban láttam, a svájci Genfben landolt és a túszokat szállító repülő volt, nem pedig az, amelyik a 400 millió dollár készpénzt szállította Iránba" - közölte Twitter-bejegyzésében. Ezzel gyakorlatilag elismerte azt is, hogy pénzszállító repülőgépről nem is létezik videó. 
    Az amerikai sajtó emlékeztet arra, hogy Donald Trump eddig csak kétszer ismerte el tévedését és kért bocsánatot emiatt. Először akkor, amikor azt találta mondani, hogy azokban az államokban, ahol a művi terhességmegszakítás tiltott, meg kellene büntetni az abortuszon átesett nőket, később pedig akkor kért elnézést, amikor megsértette republikánus vetélytársa, Ted Cruz texasi szenátor feleségét. 
    Donald Trump kijelentéseiről egyébként újabban már "összeesküvés-elméletek" is lábra kaptak: a CBS televízió a napokban felsorolta, hogy milyen magyarázatai lehetnek a republikánus elnökjelölt sokszor megmagyarázhatatlan mondatainak. Eszerint vannak, akik úgy vélik, Trump visszalépni készül, s ezt készíti elő, mások szerint pedig egyenesen a demokrata elnökjelölt, Hillary Clinton "beépített embere", aki szándékosan akarja lejáratni a Republikánus Pártot. 
    Pénteken reggel újabb személyiség jelezte, hogy szerinte Donald Trump elfogadhatatlan elnöknek. Michael Morell, a  Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) volt műveleti igazgatója a The New York Timesban írt cikkében azt fejtegette, hogy Trumpból nem lehet elnök (különösen amiatt, hogy ez a poszt a hadsereg főparancsnoki tisztségével is jár). Morell szerint Trump tudtán kívül ugyan, de "Oroszország ügynökévé" vált.