Auguszta napja van. | 2024.03.29

Időjárás-jelentés

2016-08-05 17:53:06

 Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti: 

    Időjárási helyzet Európában

    A Baltikumtól Németországon és az Alpokon át a Földközi-tenger nyugati medencéjéig húzódó, lassan kelet felé mozgó frontzóna osztja ketté hőmérsékleti szempontból kontinensünket. A front előtti magasnyomás területén szinte zavartalanul süt a nap, délen jobbára 28 és 35 fok közé melegszik fel a levegő, hozzávetőleg az 50. szélességi körtől északra 23, 28 fok a jellemző, illetve az Urál környékén 30 fok fölötti értékeket mérnek. A vastag, széles felhőzettel rendelkező front környezetében záporok, zivatarok vannak, jelentős csapadék is előfordul, mögötte a csúcshőmérséklet általában 16 és 23 fok között alakul. A frontzóna péntek estére eléri hazánkat, szombat reggelig a nyugati és középső tájakon többfelé kiadós csapadékot okoz, majd a Kárpát-medence térségi szakasza jelentősen gyengül, illetve feloszlik, a Tiszántúlon holnap is 30 fok körüli hőmérséklet várható.

    Várható időjárás az ország területén szombat estig

    Kezdetben a Dunántúl nyugati és északi tájain, estétől a középső országrészben is erősödő gomolyfelhő-képződésre számíthatunk, és egyre többfelé várható zápor, zivatar. Szombaton előbb nyugaton, a déli órákban a középső területeken is csökken a felhőzet, és mind kevesebb helyen valószínű csapadék. Ugyanakkor északkeleten délután alakulhat ki záporeső, zivatar. A Tiszántúl nagy részén szombaton sem valószínű csapadék. A szél a Dunántúlon Pénteken délután, másutt reggelre északira, északnyugatira fordul, és sokfelé kísérik erős, elsősorban a Dunántúlon helyenként viharos széllökések. A szél zivatarok idején is viharossá fokozódhat.    
    A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 14 és 21 fok között alakul, nyugaton lesz a hűvösebb. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 24 és 28 fok között, a Tiszántúlon 30 fok körül várható.