Emma napja van. | 2024.04.19

Tállai: megkapják első emelt bérüket a NAV dolgozók

2016-08-05 09:46:00

 

Az életpályamodell bevezetését követően pénteken kapják kézhez először a megemelt fizetésüket a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) dolgozói - mondta Tállai András, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) államtitkára az MTI-nek.

 

    Átlagosan 70 ezer forint bruttóval számíthatnak többre az ott dolgozók - emelte ki Tállai András.
    Az életpályamodell keretében a hivatal NAV-törvény alá tartozó alkalmazottai három lépésben 50 százalékos, a munka törvénykönyve alá tartozó dolgozók pedig egyszeri 30 százalékos béremelést kapnak.
    Július elsejétől a NAV-nál a NAV-törvény alá tartozó dolgozók bére 30 százalékkal emelkedett, a vezetők átlagosan 15 százalékos emelést kaptak. Ezt követően 2017. január elsején 5 százalékos, 2018. január elsején további 15 százalékos béremelés lesz. A béremelés 21 320 dolgozót érint, mindenkire vonatkozik.
    Tállai András elmondta azt is, hogy az új rendszer a jogviszonyban eltöltött időn túl - annál nagyobb mértékben - képes díjazni a kiemelkedő teljesítményt, a nagyobb felelősségvállalást, nagyobb önállóságot, a szakmai fejlődést.
    A munkaköröket kategorizáltuk és bevezettünk egy új illetményelemet, az úgynevezett közszolgálati pótlékot - emelte ki a NAV vezetője.
    Területtől függően 5, illetve 4 kategóriába soroltuk be a dolgozókat, ezekhez egyre magasabb alapilletményt biztosító illetményszorzó tartozik - magyarázta Tállai András. A magasabb besorolású munkakörbe történő "előlépés" nem alanyi jogon jár, az nem automatikus. Előrelépésre kizárólag az érintett képzettsége, képessége, kompetenciái alapján van lehetőség - tette hozzá.
    Kifejtette, a bonyolult, összetett pótlékrendszer szintén átalakult. Megszűnt például a vezetői, a veszélyességi és a gépjárművezetői pótlék, de megmaradt az idegennyelvtudás után járó, a készenléti vagy éjszakai pótlék. Azokban a munkakörökben, ahol a dolgozók nagyobb felelősséget és kockázatot vállalnak, bevezettük a közszolgálati pótlékot, amelynek az alapja a 38 650 forintos illetményalap - részletezte az új szabályokat az államtitkár. A bűnelkövetők elfogásában is közreműködő speciális bevetési járőrök például 450 százalékos közszolgálati pótlékra jogosultak. A revizoroknak 200 százalékos mértékű pótlék jár.
    Azt, hogy az új életpályamodell hogyan ösztönzi a jól teljesítő, tapasztalt munkatársakat, két példán keresztül mutatta be a gazdasági tárca államtitkára. A fellebbviteli igazgatóságon a legmagasabb besorolási kategóriájú munkakörbe sorolt, 16 éves szakmai tapasztalattal bíró adójogászok, akik a vitt perek legalább 90 százalékát meg is nyerik a bíróságon, majd 110 ezer forinttal magasabb bruttó bérrel számolhatnak péntektől. Az adójogászok jelenlegi fizetése 365 226 forintról 474 794 forintra emelkedett. A hivatásos állományú, legalább 14 éves szakmai tapasztalattal bíró kiemelt főnyomozói, 4-es kategóriába sorolt pénzügyi nyomozók több mint 115 ezer forinttal visznek haza többet augusztusban. Fizetésük 385 856 forintról 501 613 forintra nőtt - mondta.
    A NAV életpályamodellje egyedülálló a közszolgálatban. Nem tesz különbséget a civil és a hivatásos állomány között - hangsúlyozta az államtitkár. A változtatás elkerülhetetlenné vált, hiszen a költségvetési bevételekért felelős hivatal középfokú végzettséggel rendelkező ügyintézőinek az átlagbére mindössze bruttó 177 ezer forint, az ügykezelőké még ennél is kevesebb, havonta bruttó 126 ezer forint volt.
    A NAV biztosítja a költségvetési bevételek 94 százalékát, az utóbbi években rendre teljesültek a költségvetés bevételi elvárásai, az államkassza 2015. évi pénzforgalmi adóbevételei az eredetileg tervezett költségvetési előirányzatot 550 milliárd forinttal haladták meg. A revizorok a szankciókkal együtt csak tavaly több mint 1000 milliárd forintnyi eltitkolt adót tártak fel.

 



Képújság
Sajómente Média Alapítvány
Legfrissebb híreink
17:19
- Novemberben kerül országszerte a mozikba Herendi Gábor új filmje
16:03
- A kazincbarcikai Városvédők megválasztásuk esetén eltörlik a magánszemélyek helyi adóit, 50 ezer forintot adnak Karácsonykor a nyugdíjasoknak és a gyermekét egyedül nevelő szülőknek
15:27
- NVI: eddig közel 400 ezer ajánlóívet igényeltek a jelöltek és jelölőszervezetek
14:48
- Magyar Ásványolaj Szövetség: a harmadik-negyedik helyen van a hazai dízel és benzin ára a környező országok között
14:06
- Mészáros Csoporté a Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházlánca, a Brendon Holding Kft.
13:03
- KSH: a benzin 3,2, a dízel 5 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnál
12:12
- Megvesztegetett boncmesterek ellen emeltek vádat a fővárosban
11:05
- NAK: bővült a falugazdász-hálózat és a kamarai tagoknak nyújtott szolgáltatások köre
10:09
- Insura.hu: 5,9 százalékkal emelkedtek a casco díjak az első negyedévben
09:19
- Betörte a Trafik üvegét - keresik a miskolci rendőrök
MTI hírfelhasználó