Csongor napja van. | 2024.04.16

Fidesz: az MSZP 600 milliárdot vont ki az egészségügyből és átverték a dolgozókat

2016-08-04 16:20:00

 A Fidesz szerint az MSZP kormányzása alatt az ellenkezőjét tette annak, mint amiről most beszél: a szocialisták 600 milliárd forintot vontak ki a szektorból és ők azok, akik átverték az egészségügyi dolgozókat.

    A nagyobbik kormánypárt ezt arra reagálva közölte csütörtökön az MTI-vel, hogy Tukacs István MSZP-s országgyűlési képviselő sajtótájékoztatóján érdemi forrásemelést sürgetett az egészségügyben, és 600 milliárdos többlettámogatást szorgalmaznak.
    A Fidesz szerint a szocialisták egyhavi bért vettek el az egészségügyi dolgozóktól, létbizonytalanságba taszították őket, a betegekkel pedig vizitdíjat és kórházi napidíjat akartak fizettetni. Ezzel szemben a polgári kormányzás óta 500 milliárdos fejlesztés indult az egészségügyben és eddig 300 milliárd forintot fordítottak az egészségügyi dolgozók béremelésére.
    Kiemelték, hogy ősszel több éves béremelési program kezdődik az ápolóknak, 2019-ig átlagosan 65 százalékkal emelkedik a bérük, a szakorvosoknál és kórházi szakgyógyszerészeknél is béremelés indul, jövő őszre bruttó 207 ezer forinttal nő az alapbérük. Az alapellátásban dolgozók 2010 óta 41 százalékos finanszírozási többletben részesültek, most újabb emeléssel számolhatnak - olvasható a kormánypárt közleményében.