Auguszta napja van. | 2024.03.29

Pallas Athéné alapítványok: a többszörös pozíciók segítik az egységes ellenőrzést

2016-08-03 18:51:00

 

A jegybank által alapított Pallas Athéné alapítványok szerint a tény, hogy ugyanazon személy több alapítványi felügyelőbizottságban tagsági feladatokat kapott, jó döntésnek bizonyult, mivel ez biztosítja az egységes ellenőrzést és az azonos elvek mentén történő szakmai és pénzügyi kontrollt.

 

    A Pallas Athéné alapítványok az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményükben hangsúlyozták: a jegybanki dolgozók alapítványi tisztségeikért tiszteletdíjaikat továbbra sem veszik fel, a több felelős tisztség egyidejű ellátása tehát nem teremt jövedelemtöbbletet a Magyar Nemzeti Bank (MNB) aktív munkavállalóinál. A tisztségviselők lemondanak a teljes összegről, és jótékony célra ajánlják fel a fizetésüket - tették hozzá. 
    A közlemény hangsúlyozza: az alapítványokban és az alapítványok által alapított gazdasági társaságokban betöltött vezető posztok komoly feladatokkal és felelősséggel járó tisztségek, hisz a befektetések, vállalati döntések, személyi döntések, stratégiai döntések törvényességére, szabályszerűségére, pénzügyi hatásaira egyaránt ügyelni kell. A vezetői tisztségekben és a felügyelőbizottságokban nagy szakmai tapasztalattal rendelkező szakemberek ülnek, személyük garancia arra, hogy az alapítványok által kezelt közpénzek felhasználása jogszerűen és az alapítványi céloknak megfelelően történjen - írták.
    Az alapítványok szabályozás miatt a rájuk bízott pénzt nem költhetik el, csak a befektetett pénz hozamából fedezik működési költségeiket, így ebből finanszírozzák a fizetéseket is - emelik ki a közleményben. A hozamból a sikeres tevékenység eredményeképpen a Pallas Athéné Alapítványok 1,72 milliárd forinttal gyarapították vagyonukat. A vagyonnövekedés mellett 3,5 milliárd forint összegű támogatást is folyósítottak az alapítványok csaknem 800 pályázatra.