Auguszta napja van. | 2024.03.29

Kvótareferendum - Fidesz: a Jobbiknak tisztáznia kell, mi az álláspontja a népszavazáson

2016-08-03 17:10:00

 

A Fidesz-frakció szerint a "mellébeszélés, a terelés és a pótcselekvés helyett" a Jobbiknak is egyenes választ kellene adnia arra a kérdésre, hogy mi az álláspontja az októberi népszavazáson.

 

    A nagyobbik kormánypárt parlamenti frakciója szerdai, az MTI-hez eljuttatott közleményében arra reagált, hogy Vona Gábor, a Jobbik elnöke a nap folyamán sajtótájékoztatón közölte: a párt az október 2-i kvótareferendum után postázza ki konzultációs kérdőíveit a lakosságnak. Elmondta: a valódi nemzeti konzultáció elnevezésű akcióban az egészségügy, az oktatás és a korrupció témájában kérdezik az embereket, minden témakörben 5-5 kérdést tesznek fel.
    A Fidesz-frakció közleményében azt írta: a Jobbiknak tisztáznia kell, hogy támogatja-e a "kényszerbetelepítést", valamint, hogy részvételre buzdítja-e szimpatizánsait a kvótareferendumon.
    Azt írták: Vona Gábor "láthatóan nem sorolja a legfontosabb ügyek közé a bevándorlást és a Magyarországot fenyegető kényszerbetelepítést", miközben korábban még népszavazást követelt kvótaügyben.
    Úgy fogalmaztak: a Jobbik elnöke most az oktatásról, egészségügyről, korrupcióról "papol", miközben a párt Kovács Béla (jobbikos európai parlamenti képviselő) által "Európa legsúlyosabb korrupciós ügyében érintett" és - a baloldallal együtt - nem szavazta meg a 2017-es költségvetést, "amely a pedagógusoknak és az egészségügyi dolgozóknak béremelést, az oktatásnak 455 milliárd forinttal és az egészségügynek 325 milliárd forinttal többet biztosít, mint a baloldal által utoljára benyújtott költségvetés".
    Az Országgyűlés május 10-én rendelte el a kötelező betelepítési kvótáról szóló, a kormány által kezdeményezett népszavazást, amelyet Áder János köztársasági elnök október 2-ára írt ki. A kérdés úgy szól: "Akarja-e, hogy az Európai Unió az Országgyűlés hozzájárulása nélkül is előírhassa nem magyar állampolgárok Magyarországra történő kötelező betelepítését?"