Andrea napja van. | 2024.04.18

Megbénította az életet Hongkongban a Nida tájfun

2016-08-02 11:27:00

 Megállt az élet Hongkongban és a szomszédos régiókban az idei év nyolcadik térségbeli tájfunja, a Nida miatt, amely a régióban az utóbbi 30 év egyik legerősebb trópusi ciklonjának számít - jelentette kedden a helyi média.

    Hongkong repülőterén több száz légi járatot indítottak késve, vagy töröltek, ezrek voltak kénytelenek átütemezni utazásukat. Leállt a kompközlekedés, és a villamosok és az autóbuszok sem jártak a heves eső és a nagy szél miatt. A tőzsdék zárva voltak  a Kína különleges közigazgatási övezetének számító Hongkongban.
    A tájfun hatalmas hullámokat vetve, helyenként 150 kilométeres óránkénti széllökésekkel megérkezett a dél-kínai Kuangtung tartomány partjaihoz is, ahol 35 ezer embert költöztettek biztonságosabb helyre, és más intézkedésekkel is igyekeztek mérsékelni a károkat. Elővigyázatosságból gyárakat, iskolákat zártak be. Sencsen városában és Csuhajban szintén átmenetileg felfüggesztették a légiforgalmat, vonatok százai vesztegeltek a pályaudvarokon. A felszín alatti közlekedést megritkították. A katasztrófa-elhárításhoz Sencsenben 2 ezer katonát és fegyveres rendőrt, továbbá száz mentőautót helyeztek készenlétbe.
    Az első helyszíni jelentések elárasztott aluljárókról, kicsavart fákról és a víz fogságába esett autókról szóltak.
    A Nida óránként 25 kilométeres sebességgel halad északnyugat, vagyis a Kuanghszi-Csuang autonóm terület irányába.
    Az elmúlt hónapban a Nepartak tájfun miatt 420 ezer embernek kellett ideiglenesen elhagynia az otthonát, a közvetlen anyagi kárt csak a délkeleti Fucsien tartományban 7,1 milliárd jüanra (297,4 milliárd forint) becsülték.

 



Képújság
Sajómente Média Alapítvány