Gedeon napja van. | 2024.03.28

Opten: kevesebb építőipari cég szűnt meg az első fél évben

2016-08-02 10:38:00

Az idén az első fél évben a tavalyinál 13 százalékkal kevesebb, 2950 építőipari cég szűnt meg - közölte az Opten céginformációs szolgáltató kedden.

    A közlemény szerint az építőiparban működő cégek közül nagyjából minden kilencedik szűnik meg egy éven belül, ezek csaknem 20 százaléka felszámolással. 
    Pertics Richárd, az Opten céginformációs igazgatója szerint a szektorban kétségtelenül megindult egyfajta tisztulás és átrendeződés, azonban a felszámolási arányban - ami 1,5-szerese az országos átlagnak - az építőipar még mindig az egyik legveszélyeztetettebb ágazat.
    Az első fél évben 28 százalékkal több céget alapítottak, mint 2015 azonos időszakában. Noha a megszűnések száma csökken és az újonnan alapított cégek száma nő, összességében még mindig csökken az ágazatban tevékenykedő cégek száma, így egyfajta lassú tisztulásról lehet beszélni - vélte Pertics Richárd.
    A tájékoztatás szerint annak ellenére, hogy az ágazat összesített 2015-ös nyeresége 13 százalékkal kevesebb, mint az előző évben volt, mindenképp megfigyelhető némi kedvező változás is a szektorban. A cégek kintlévősége 2013-as év adataihoz képes csaknem a felére, míg a 2014-es adatokhoz képest is mintegy 22 százalékkal csökkent.
    A cégek kintlévőségeinek ilyen mértékű csökkenéséhez jelentős mértékben járulhatott hozzá a fizetési határidők rövidülése illetve az elektronikus építési naplók bevezetése is - tette hozzá az Opten igazgatója a közlemény szerint.
    Szakértők szerint a magas adók és járulékok, a szakember- és a kereslet hiánya fogják vissza az építőipart - áll a közleményben.