Emma napja van. | 2024.04.19

Agrárgazdasági kamara: az öntözés és a fajtafejlesztés fordíthatja meg a hagymatermesztés csökkenését

2016-08-02 06:17:09

 Az öntözés és a fajtafejlesztés, a minőség biztosítása, az illegális hagymaimport kivédése fordíthatja meg a hagymatermesztés csökkenésének trendjét Süle Katalin, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnökségi szóvivője szerint.

    A szakember az M1 aktuális csatorna műsorában kedden elmondta: a fokhagyma esetében az idén már nőtt a termőterület tavalyhoz és az azt megelőző évhez képest, és a vöröshagymánál is hasonló trendfordulót várnak.
    A fokhagyma termőterülete 2013-ban még 1260-1280 hektár volt, 2016-ban azonban már csak 870 hektár, ugyanebben az időben a vöröshagymáé 3600-ról, 200-300 hektárra apadt.
    Süle Katalin szerint a csökkenés hátterében főként a fogyasztási szokások változása áll, míg korábban az emberek maguk tárolták hosszabb időre a hagymát, ma már primőr zöldségként fogyasztják azt, a termelést így drágítja a raktározási költség. Ez is rontja a magyarországi termelők versenyképességét egyes külföldiekkel szemben.
    Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a magyar fajták, például a makói hagyma alkalmazkodik leginkább a magyar ízlésvilághoz. Igaz, hogy egyes holland fajták hozama a dupláját is eléri a magyarnak, ezen azonban lehet változtatni például fajtafejlesztéssel - mondta a szóvivő. Arra is felhívta a figyelmet, hogy a minőség javítását eredményezheti az öntözés fejlesztése is. A fejlesztést és az öntözést is támogatja az állam - jegyezte meg Süle Katalin.