Auguszta napja van. | 2024.03.29

Huszár Jánost nevezték ki az Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnokává

2016-08-01 17:31:00

Simicskó István honvédelmi miniszter augusztus 1-jei hatállyal Huszár János vezérőrnagyot, az eddigi megbízott vezetőt nevezte ki a Magyar Honvédség Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnokának.

    A hétfői székesfehérvári kinevezési ünnepségen Simicskó István kiemelte: Huszár János egész életét a katonai hivatásnak szentelte.
    "A vezérőrnagy végigment a ranglétrán, szinte minden magyar helyőrségben szolgált, a honvédség iránti elkötelezettsége egyértelmű" - fogalmazott a miniszter, hozzátéve: a parancsnoki kinevezését rátermettség alapján döntötte el.
    A tárcavezető hangsúlyozta, hogy a jövőben is rátermett vezetők kerülnek majd a különböző parancsnoki beosztásokba.
    Simicskó István szerint egy jó katonai vezetőnek az állomány részére egyértelmű feladatokat kell szabnia, de azok végrehajtása csak úgy lesz hatékony, ha értik a katonák, mi a feladatuk. Úgy vélte, a szigorú, hierarchikus rendben működő katonaságnál fontos, hogy emberszámba vegyék a honvédeket, kulcskérdés az ember- és a katonaközpontúság, a megbecsülés, amikor újabb és újabb feladatokat várnak el tőlük.
    Megjegyezte, hogy a kormány éppen emiatt döntött a honvédség megújítása mellett, amely a 2016-2026 közötti időszakban komoly minőségi változásokon, technikai fejlesztéseken megy keresztül, nem feledkezve meg az illetmények emeléséről és az egyéni felszerelések javításáról.
    A miniszter rámutatott, hogy a Magyar Honvédség komoly erőpróbákkal, növekvő feladatokkal áll szemben, azokat jól oldja meg, amiért köszönet illet minden parancsnokot és katonát. Mint mondta, a civil társadalom részéről pozitív a visszajelzés a magyar katonák munkáját illetően, miközben a nemzetközi megítélésük is jelentősen erősödött a válságövezetekben végzett magas színvonalú munka következtében.
    Huszár János beszédében kiemelte: beosztása nem kívánság, hanem megtisztelő szolgálat, amit felelősséggel fog végezni. Mint mondta, közel negyvenéves pályafutása alatt megtanulta, hogy a szervezet vezetése, a tevékenységek támogatása sokkal több, mint egy izgalmas feladat.
    Közölte, februárban egy jól működő parancsnokságot vett át, ami a Magyar Honvédség feladatainak döntő többségét képes ellátni. Úgy vélte, a még hatékonyabb működéshez azonban néhány változásra szükség lesz.