Auguszta napja van. | 2024.03.29

Időjárás-jelentés

2016-07-31 18:14:00

 Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:

   Várható időjárás az ország területén hétfő estig

    A késő délutáni, esti óráktól északnyugat felől egy hidegfront felhőzete, és zivataros csapadékrendszere vonul át hazánk fölött, amelyből hétfőn napközben már inkább csak keleten, illetve a déli határvidéken valószínű elszórtan zápor, zivatar. A intenzívebb gócokat felhőszakadás, viharos széllökés is kísérheti. A ma megélénkülő, az Észak-Dunántúlon időnként megerősödő déli szél estétől egyre nagyobb területen északnyugatira fordul, és továbbra is lehetnek erős lökések.
    A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 16 és 21 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet hétfőn az Alföldön általában 27 és 31, másutt 23 és 26 fok között valószínű.
    Időjárási helyzet Európában

    Középpontjával a Skandináv-félsziget fölött ciklonális nyomási mező helyezkedik el, amelynek frontzónái mentén Nyugat- és Észak-Európában erősen felhős vagy borult az ég, többfelé alakul ki eső, zápor, zivatar. A ciklon előoldalán az Alpok térségében nedves, labilis légtömeg helyezkedik el, és jelentős mennyiségű csapadék hull, helyenként 35-50 mm-es 24 órás csapadékösszeget is regisztráltak. A hidegfrontok mögött az északnyugati országokban hűvös az idő, általában 17, 22 fokig emelkedik a hőmérséklet. A ciklon előoldalán Közép- és Kelet-Európába meleg levegő áramlik, többnyire 26, 31 fok között alakul a csúcshőmérséklet. A kontinens déli vidékein anticiklon hatására napos, nyári idő uralkodik, délután sokfelé 30 fok fölé melegszik a levegő. A legmelegebb Spanyolországban van, ahol helyenként 40 fokot is mérnek. A Kárpát-medencét az észak-európai ciklon hidegfrontja éri el, amely hétfő estig zivatarokkal vonul át a térség fölött, mögötte pedig több fokkal visszaesik a hőmérséklet.