Rudolf napja van. | 2024.04.17

Az év legnagyobb történelmi játéka a Diósgyőri várban

2016-07-29 17:20:00

Középkori Forgatag július 30-31-én.


Legnagyobb történelmi játékaira készül a Diósgyőri vár július 30-31-én. A XVII. Középkori Forgatagon a várjátékok kedvelői sok újdonságra, valósághű viadalokra, és mulatságra számíthatnak középkori módra! A Diósgyőri vár ezen a hétvégén egy nyüzsgő középkori udvarrá változik, a Lovagi Tornák Terén pedig izgalmas lovagi előadásokat láthatnak, amelyen a harc „első vérig” zajlik.
A XVII. Középkori Forgatag több újdonsággal is szolgál a történelmi játékok kedvelőinek: a hatalmas, új arénában valósághű viadalokat rendeznek, a történelmi kalandozás éjszaka is folytatódik, és külföldi csapatok is érkeznek az I. Diósgyőri Buhurt Tornára!


Az idei év újdonsága, hogy a Diósgyőri vár mellett a szomszédban található Lovagi Tornák Tere is bekapcsolódik a programokba. A hatalmas arénában minden nap két alkalommal izgalmas történelmi előadásokat rendeznek, amelyen népes lovagrendek, fordulatos, meglepetésekkel teli műsor, és valós megmérettetés várja a látogatókat, a torna végén pedig bajnokot is hirdetnek. Az arénában 10:30-tól a BAJNOKOK VIADALÁT, 18 órától pedig a LEGENDÁS KARDFORGATÓKAT láthatják, de a küzdelem mellett a középkori táncok, vidám történetek, zenés komédiások, és a Diósgyőri vár történetét idéző jelenetek is szórakoztatják majd a közönséget.


Világrekorder lovasíjász
Kassai Lajos, a Lovasíjász című film főszereplője is részt vesz a tornákon, de érkezik a Visegrádi Szent György Lovagrend, a Kisújszállási Szabad Lovagok Rendje, a Sárkányos Szövetség Lovagjai, a Pavane zászlóforgatók is, akikkel a Lovagi Tornák Tere mellett a Diósgyőri vár programjain is találkozhatnak. Nagy Lajos király udvarában lovagi bemutatók, mesterek udvara, kézműves finomságok, banya tanya és udvari zenészek is szórakoztatják a vendégeket.
I.Diósgyőri Buhurt Torna
Először rendeznek buhurt tornát a középkori játékokon, amelyen a prágai Nemzetek Viadalán szereplő magyar csapat is képviselteti magát vendégeivel. Az eredetileg középkori, lovagi sport ma már az izgalmas páncélos, „full-kontakt” történelmi vívás elnevezése.
A programokról részletesen a www.diosgyorivar.hu oldalon, valamint a vár hivatalos Facebook oldalán olvashatnak.

 

Program:


10:00 UTAT A KIRÁLYNAK!
10:30 BAJNOKOK VIADALA – Lovagi Tornák Tere (Fordulatos, meglepetésekkel teli történelmi előadás látványos küzdelmekkel és sok vidámsággal. Vendégek: Kassai Lajos világrekorder lovasíjász, Visegrádi Szent György Lovagrend, Kisújszállási Szabad Lovagok Rendje, Sárkányos Szövetség Lovagjai, Diósgyőri Aranysarkantyús Lovagrend, Pavane zászlóforgatók)
12:30 - 17:30 I. Diósgyőri BUHURT TORNA – Lovagi Tornák Tere (A Magyar Buhurt Szövetség szervezésében. Valósághű páncélos történelmi vívás, és „harc első vérig” a bajnoki címért! Érkezik a magyar csapat, amely a prágai Nemzetek viadalán képviselte hazánkat, és külhoni vendégeink.)
12:30 – 14:30 LOVAGI BEMUTATÓK - Várárok (Ismerje meg a középkor világát lovagrendjeink fegyver- és viselet bemutatóin)
14:30 VAGA BANDA GOLYALÁBAS CSUHAJDÁRÉ – Várárok
15:00 – 17:30 LOVAGI BEMUTATÓK – Várárok
18:00- LEGENDÁS KARDFORGATÓK (Fordulatos, meglepetésekkel teli történelmi előadás látványos küzdelmekkel és sok vidámsággal. Vendégek: Kassai Lajos világrekorder lovasíjász, Visegrádi Szent György Lovagrend, Kisújszállási Szabad Lovagok Rendje, Sárkányos Szövetség Lovagjai, Diósgyőri Aranysarkantyús Lovagrend, Pavane zászlóforgatók)
21:00- tól FÁKLYÁS FELVONULÁS és ÉJSZAKAI PROGRAMOK a várban (csak szombaton)
FOLYAMATOS PROGRAMOK:
Fegyverbemutató – Felső várudvar
Tábori életkép megjelenítése – Várárok
Mesterek udvara, banya tanya és jelmezes beöltözés – Alsó Várudvar
Középkori játszótér, vásári mutatványok, kézműves termékek vására – Vásártér


SZOMBATI UDVARI ZENÉSZEK:


Sub Rosa Régizenei együttes Burdon Bohémia. Héttorony Hangászok
VASÁRNAPI UDVARI ZENÉSZEK:


Szelindek Régi-Világzenei, Forgatag, Agyagbanda, Bourdon Bohémia
További információ és interjúszervezés:


Boronkai Edina

kommunikációs menedzser
MKK- Diósgyőri vár
email: boronkai.edina@diosgyorivar.hu
Mobil: 06 20 77 99 148