Auguszta napja van. | 2024.03.29

Varga Mihály a munkanélküliség további csökkenésére számít

2016-07-29 10:10:32

A nemzetgazdasági tárca arra számít, hogy folytatódik a kedvező tendencia a munkaerőpiacon a következő hónapokban, és Magyarországon a munkanélküliségi ráta várhatóan 5 százalék alá csökken, a kormány célja változatlanul a teljes foglalkoztatottság - mondta a nemzetgazdasági miniszter pénteken Budapesten, sajtótájékoztatón.

    Varga Mihály hangsúlyozta, hogy a foglalkoztatási adatok - amelyeket a KSH csütörtökön tett közzé - a rendszerváltozás óta nem voltak ilyen kedvezőek, azóta nem dolgoztak még ennyien Magyarországon, így a magyar foglalkoztatáspolitika új korszak küszöbén áll. 
    Ismertette, 2010 óta 633 ezerrel nőtt a foglalkoztatottak száma, és a bővülés összetétele is kedvező, hiszen 402 ezer új munkahely a versenyszférában jött létre. Ma Magyarországon 4 millió 340 ezer ember dolgozik, a szám 2010-ben mintegy 3,8 millió volt - jelezte.
    A közfoglalkoztatás 162 ezerrel, a külföldi foglalkoztatás 69 ezerrel növelte a foglalkoztatottak számát. Így a munkanélküliségi ráta 11,6 százalékról 5,1 százalékra csökkent, a munkanélküliség a 2000-es évek elején volt ilyen alacsony utoljára - mondta a miniszter.
    Varga Mihály felidézte: 2010-ben a foglalkoztatási ráta 54,6 százalék volt, amivel az unió országai közül az utolsóelőtti helyet tudhatta magának Magyarország, a mai 66,4 százalékos rátával Magyarország közelebb került az EU átlagához. 
    Az unió átlagos munkanélküliségi rátája 8,5 százalék, Magyarországé pedig 5,1 százalék. Így Magyarország az unióban jelenleg az ötödik legalacsonyabb munkanélküliséggel rendelkező állam - mondta a miniszter. Hozzátette azt is, hogy ma Magyarországon mintegy 50 ezer betöltetlen álláshely van.
    A munkanélküliek száma az elmúlt egy évben 76 ezerrel, 234 ezerre csökkent - mondta a miniszter, kiemelve, hogy a munkanélküliség a fiatalok körében szintén jelentősen csökkent. Hat évvel ezelőtt a fiatalok körében mintegy 30 százalék volt a munkanélküliség aránya, most 13,3 százalék. 
    Varga Mihály az MTI kérdésére elmondta: az idei első féléves adatok alapján a lakáspiacon is fordulat történt a KSH friss adatai szerint. Ez azt mutatja, hogy a kormány által indított családi otthonteremtési program sikeres. Az új építésű lakások száma az NGM várakozása szerint meghaladja majd a 10 ezret és elérheti akár a 13 ezret is. Ezt alapul véve a tárca még erőteljesebb növekedésre számít jövőre ezen a területen - mondta a miniszter. 
    Kérdésre a miniszter hazugságnak nevezte a Népszabadság neki tulajdonított állítását arról, hogy 4-5 éven belül a kiskereskedelemben 20-25 százalékos áremelkedés jöhet.