Emma napja van. | 2024.04.19

A beatzenei örökség felé fordul az Ivan & The Parazol új anyagán

2016-07-29 07:35:42

 

A magyar beatzenei örökség előtt tiszteleg új, háromszámos EP-jén az Ivan & The Parazol. Az egyik legnépszerűbb hazai rockcsapat először jelentetett meg kizárólag magyar számokból álló anyagot, amelyhez F.É.SZ.E.K. címmel negyedórás kisfilm is készült.

 

    "Már a zenekar indulásakor foglalkoztatott minket, hogy legyen magyar megszólalásunk, a 2012-ben kiadott EP-nken szerepelt is a Jól áll nekem az élet című szám. Bár azóta is az angol dalok dominálnak, mostanra érett meg bennem, hogy talán magyar nyelven is tudok felvállalható szövegeket írni. A friss anyag nyitódala - a Dobd ki - saját magyar szövegem, amiből eddig nem volt sok" - mondta Vitáris Iván, a zenekar frontembere az MTI-nek.
    A hat éve létező, a hatvanas-hetvenes évek zenei irányzatait a 21. századba átültető Ivan & The Parazol új EP-jének címe Festők, Építészek, Szobrászok és Egyéb Komédiások, röviden F.É.SZ.E.K. A zenei anyagon a Dobd ki mellett egy két évvel ezelőtti felvétel magyar változata, a Ha megnyitod a szíved szerepel Bródy János szövegével, valamint egy Illés-feldolgozás, az Add a kezed.
    Simon Bálint, a csapat dobosa kitért arra, hogy korábban nem sokat tudott a hatvanas-hetvenes évek magyar beatzenéjéről, akkor csodálkozott rá, amikor az Illés-zenekar tagjainak felkérésére 2014 decemberében a Beatünnep című koncerten eljátszhattak két Illés-klasszikust, köztük az Add a kezedet.
    "Egy kis vidéki házikóban készültünk arra az Aréna-koncertre, és valahogy ráéreztünk. Az Add a kezed olyan ízt adott nekünk, ami után elindulhattunk egy új dimenzióban" - tette hozzá a dobos. A Beatünnep után az Ivan & The Parazol 2015 márciusában meghívta telt házas Akvárium klubbeli koncertjére a színpadra Bródy Jánost.
    A zenészlegenda az Akvárium-koncert után kereste meg az együttest a Ha megnyitod a szíved szövegével. "Nyilván őt is megérintette, hogy a Sárikát 1200 fiatal énekelte lelkesen. Bródy János arra törekszik, hogy a beatkorszak értékeit átmentse a mai korba, emellett képes újra és újra megújulni, a felszínen tartani életművét" - mondta Simon Bálint és Vitáris Iván.
    A F.É.SZ.E.K.-hez negyedórás vágatlan kisfilm is készült. Damokos Attila rendező, Nagy Marcell operatőr és Turán Eszter producer alkotását a Fészek Művészklubban forgatták, a hazai könnyűzenei és underground színtér számos ismert alakja szerepel benne, köztük Bródy János, a Mary PopKids és a Middlemist Red tagjai, Kemény Zsófi slammer, Baksa-Soós Attila és Frenk. "A kisfilm a tervek szerint külföldi filmfesztiválokon fog szerepelni, úgy néz ki, a texasi SXSW-n is".
    Az énekes kiemelte, hogy a beat mellett a magyar rock hagyományai is fontosak a zenekar számára. Az Ivan & The Parazol még alig volt ismert, amikor 2012-ben felléphetett az MR2 Akusztik sorozatában, ahol fel kellett dolgozni egy-két régebbi magyar dalt. Az egyik a Skorpiótól az Azt beszéli már az egész város volt (Frenreisz Károly közreműködésével), a másik A becsület a Piramistól. "Tavaly Karácsony Jánost az LGT-ből hívtuk vendégnek Budapest parkbeli fellépésünkre, idén, augusztus 6-án a Piramis gitárosa, Závodi János lesz velünk. Több régebbi számot is előveszünk, meg egy-két Piramist persze".
    Vitáris Iván szerint az Ivan & The Parazol zenéjében egyensúlyban vannak a beatesebb dalok, a pszichedelikus, a blues-os és a hardrockos számok, ezek keveréke adja az együttes hangját. Hozzáfűzte: az elegy talán a legutóbbi stúdióalbumon, a tavaly megjelent The All Right Nows-on állt a legjobban össze.
    "Nem azért írunk most magyar nyelvű számokat, hogy új közönséget nyerjünk magunknak. Egyszerűen megértünk arra, hogy kipróbáljuk, ráadásul a magyar nyelv kompatibilis a beatzenével. Korábban volt bennünk dac, hogy csak azért sem fogunk magyarul írni, mert az induláskor mindenki azzal jött: az angol nyelvű zene bukás Magyarországon. Nálunk jól működik az angol nyelvű ének, és ha most vannak is magyar számaink, az angol meg fog maradni, hiszen külföldön esélyünk sincs a magyarral" - fejtette ki Vitáris Iván az MTI-nek.
    Idén januárban az Ivan & The Parazol is fellépett Magyarország képviseletében a groningeni Eurosonic fesztiválon. A sikeres fellépés eredményeként most hétvégén a dortmundi Juicy Beats fesztiválon, valamint egy hollandiai rendezvényen, az apeldoorni StadsOase fesztiválon zenélnek, december 2-án pedig a legendás amszterdami koncerthelyszínen, a Paradisóban játszanak. "Keményen dolgozunk, hiszünk a munkában és lépésről lépésre haladunk előre" - szögezte le Vitáris Iván.
    A zenekarnak korábban két dala szerepelt a sikeres amerikai televíziós filmsorozatban, a Shameless - Szégyentelenekben: a Take My Hand, valamint az I Got A Feeling That I'm Underneath. 2013-ban az Ivan & The Parazol képviselte Magyarországot az MTV Europe Music Awards (EMA) világversenyén. Simon Bálint örömtelinek nevezte, hogy a náluk is fiatalabb zenekarok, köztük a Middlemist Red, a Blahalouisiana vagy a Fran Palermo most szintén jó eséllyel pályáznak külföldi lehetőségekre angol nyelvű produkciójukkal.
    A csapat Together című száma a 2014-es Sziget fesztivál "himnusza" volt; a zenekar idén augusztus 11-én játszik a Szigeten, a Petőfi Rádió-Telekom VOLT Fesztivál színpadon. Vitáris Iván és Simon Bálint elmondta: elképzelhető, hogy az Ivan & The Parazol jövőre megjelentet egy teljes magyar nyelvű stúdiólemezt.
    Az együttesben még Balla Máté (gitár), Beke István (billentyűs hangszerek) és Tarnai János (basszusgitár) szerepel.

 



Képújság
Sajómente Média Alapítvány
Legfrissebb híreink
19:45
- Időjárás-jelentés
17:19
- Novemberben kerül országszerte a mozikba Herendi Gábor új filmje
16:03
- A kazincbarcikai Városvédők megválasztásuk esetén eltörlik a magánszemélyek helyi adóit, 50 ezer forintot adnak Karácsonykor a nyugdíjasoknak és a gyermekét egyedül nevelő szülőknek
15:27
- NVI: eddig közel 400 ezer ajánlóívet igényeltek a jelöltek és jelölőszervezetek
14:48
- Magyar Ásványolaj Szövetség: a harmadik-negyedik helyen van a hazai dízel és benzin ára a környező országok között
14:06
- Mészáros Csoporté a Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházlánca, a Brendon Holding Kft.
13:03
- KSH: a benzin 3,2, a dízel 5 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnál
12:12
- Megvesztegetett boncmesterek ellen emeltek vádat a fővárosban
11:05
- NAK: bővült a falugazdász-hálózat és a kamarai tagoknak nyújtott szolgáltatások köre
10:09
- Insura.hu: 5,9 százalékkal emelkedtek a casco díjak az első negyedévben
MTI hírfelhasználó