Andrea napja van. | 2024.04.18

Az osztrák-magyar diplomáciai viszony új fejezetéről ír az osztrák sajtó

2016-07-27 13:13:34

 

Az osztrák-magyar diplomáciai viszony új fejezetéről ír az osztrák sajtó Christian Kern osztrák kancellár és Orbán Viktor magyar miniszterelnök keddi budapesti megbeszélése nyomán.

 

    A Der Standard című osztrák napilap szerdai írása szerint ugyan a két kormányfő eltérő véleményt képvisel, mégis a megbeszélést követően mindketten az osztrák-magyar együttműködés új fejezetének megnyitását hangsúlyozták.
    A Budapestről tudósító Michael Völker szerint a legfőbb kérdés az, hogy Magyarország az osztrák határról elutasított menekülteket visszafogadja-e, vagy az államok között egy "gusztustalan pingpong kezdődik meg a senkiföldjén". A cikkíró megállapítja, hogy Ausztria Magyarország jóakaratára van utalva ebben a kérdésben. Egyúttal úgy véli, hogy Magyarországot közvetlenül is érintené, ha Ausztria szükségállapotot vezetne be, amint az országba érkező menedékkérők száma eléri az idei évre plafonként megszabott 37 500 főt.
    A Die Presse című napilap a "diplomáciai jégkorszak" végéről ír szerdai számában. A szerző szerint elsimították a kapcsolatot, és megjegyzi: "ha másképpen nem, felületesen". A cikkíró megállapítása szerint az osztrák kancellár számára kellemetlen volt a látogatás, hiszen anélkül kell rendbe tennie a két ország közötti viszonyt, hogy "megalázkodna" a magyar miniszterelnök előtt.
    A Kurier című lap beszámolója szerint Christian Kern sikerrel rendezte az Ausztria és Magyarország közötti kapcsolatot. Az újság budapesti tudósítója, Ida Metzger felidézte, hogy az utóbbi hónapokban Bécs és Budapest között "fagyos" volt a hangulat. A magyar miniszterelnök egójának is már túl sok volt, hogy egyszerre két osztrák kancellár is bírálta őt - fogalmazott a cikkíró.
    Ezzel Werner Faymann májusban lemondott osztrák kancellár és utódja, Christian Kern magyar menekültpolitikát kritizáló szavaira utalt. 
    A szerző megállapítja: egyelőre nem lehet tudni, hogy Magyarország miképpen fog reagálni arra, ha Ausztriában bevezetik a szükségállapotot. Egyúttal nem zárja ki, hogy a két ország között egy tranzitzóna is létrejöhet. "Azonban ez az a forgatókönyv, amelyet Christian Kern nem akar elfogadni, hiszen ő a határmentén bevezetett intézkedések sikerében reménykedik és abban, hogy a felső korlátként megszabott számot nem éri el az Ausztriába érkező menekültek száma" - olvasható a lapban.