Gedeon napja van. | 2024.03.28

Török puccskísérlet - Elfogatási parancsot adtak ki 42 újságíró ellen

2016-07-25 09:12:32

 

Elfogatási parancsot adtak ki hétfőn 42 újságíró ellen a július 15-ei puccskísérletet követő tisztogatások keretében Törökországban - közölte az NTV török hírtelevízió.

 

    A gyanúsított újságírók feltételezhetően kapcsolatban állnak az Egyesült Államokban önkéntes száműzetésben élő Fethullah Gülen muzulmán hitszónokkal, akit Ankara "párhuzamos állam" kiépítésével és az erőszakos hatalomátvételi kísérlet előkészítésével vádol. 
    Recep Tayyip Erdogan török elnök egykori szövetségesének jelentős a befolyása a sajtóban is. Mivel az államfő állítása szerint Gülen 2013-ban egy korrupciós botrány kirobbantásával meg akarta dönteni hatalmát, Erdogan valóságos háborút indított ellene.
    A puccskísérletet követő tömeges előállítások eddig nem terjedtek ki a sajtóra. A július 15-i sikertelen puccskísérlet óta a török hatóságok több tízezer katonát, rendőrt, bírót, tanárt és közszolgát bocsátottak el vagy függesztettek fel állásából, és 13 ezer 615 gyanúsítottat vettek őrizetbe.
    A körözött újságírók listáján szerepel a 72 éves Nazli Ilicak neve is, aki a török médiavilág egyik első számú alakja. A publicistát 2013-ban pont azért bocsátották el a Sabah című legfőbb kormánypárti napilaptól, mert bírálta a korrupciós botrányban érintett minisztereket. Mivel isztambuli lakásán hétfőn nem találták, a rendőrség kapcsolatba lépett a Mugla tartományi hatóságokkal, ahol Ilicak valószínűsíthetően tartózkodik.
    Nazli Ilicak az 1980-as katonai puccs után egy ideig börtönben ült. Az 1999-es választásokon az Erény Pártja parlamenti képviselője lett. Miután a politikai tömörülést 2001-ben feloszlatták, Ilicakot öt évre eltiltották a közélettől. Az újságírónő a Sabah mellett a Hürriyet, a Yeni Safak, a Takvim és a Bugün című napilapok kolumnistája is volt.
    Emre Soncan újságíró a Twitter-fiókján már elfogásának tényét osztotta meg, őt Bursában állították elő. A listán szereplő 42 újságíró közül eddig összesen ötöt állítottak elő.
    Az Anadolu török állami hírügynökség korábbi jelentései szerint már az elmúlt napokban is állítottak elő újságírókat, csak jóval kisebb számban és súllyal. Múlt szombaton a dél-törökországi Adana városban öt újságírót állítottak elő, pénteken a délkelet-törökországi Sanliurfában pedig hármat, közülük kettőt őrizetbe is vettek.