Tivadar napja van. | 2024.04.20

Újraindultak Prágában 12 év után a magyar nyelvű katolikus szentmisék

2016-07-24 18:01:00

 

Tizenkét év után vasárnap újra magyar nyelvű katolikus szentmisét tartottak Prágában.

 

    A magyar nyelvű szentmisék újraindítását évek óta kérték a csehországi magyar civil szervezetek. Dominik Duka prágai érsek közbenjárására július elsejétől két évre Prágába helyezték át Balga Zoltánt, aki korábban a felvidéki Ipolyviski plébánosa volt.
    Balga Zoltán, akinek csehországi megbízatása két évre szól, a szentmisén elmondta: a prágai bíborostól azt a feladatot kapta, hogy szervezze újra a prágai magyar lelkészséget és a prágai magyar katolikus közösséget. Ugyanakkor szolgálni fogja az egész csehországi magyarságot is.
    "Tartsuk meg hitünket és magyarságunkat az idegen világ közepette is" - szögezte le. Hangsúlyozta, hogy ezek szellemében fog dolgozni és ehhez kérte a helyi magyarok együttműködését, segítségét is.
    A Prága belvárosi Szent Gál-templom megtelt, mintegy 110-120-an voltak jelen az első szentmisén. A több száz éves templom karzatán elhelyezkedő ipolybalogi Szent Korona Kórus előbb végigkísérte a szentmisét, majd külön is koncertet tartott a templomban.
    A hálaadó szentmisén jelen volt mások mellett Rákóczi Anna, a Cseh- és Morvaországi Magyarok Szövetségének országos elnöke, valamint további csehországi magyar szervezetek képviselői. A prágai magyar nagykövetséget Szesztai Dávid első beosztott, tanácsos, valamint Kelemen Gertrúd, a Prágai Magyar Kulturális Központ új igazgatója képviselte.
    A mise végén a résztvevő hívők közösen elénekelték a magyar himnuszt.
    Prágában az 1989-es rendszerváltás után először rendszertelenül, majd 1992 decemberétől havonta volt magyar nyelvű katolikus szentmise, amelyeket Simák Ferenc bencés szerzetes tartott. Amikor Simák Ferenc 2004-ben kilépett a szerzetesrendből, a magyar misék megszűntek a cseh fővárosban. A prágai katolikusok és magyar civil szervezetek később többször is kérvényezték, hogy legyen magyar pap Prágában.
    A prágai magyar reformátusoknak 1993 februárjától van rendszeres magyar nyelvű istentiszteletük. Az első időszakban a Károly Egyetemen tanuló fiatal magyar teológusok tartottak istentiszteletet, majd 1997 őszén állandó lelkészt kapott a Prágai Magyar Református Missziós Gyülekezet. Néhány éve a lelkészi teendőket Éles György látja el.
    Prágában és környékén a 2011-es népszámlálás alapján mintegy 2-3 ezer, döntően felvidéki származású magyar él.