Emma napja van. | 2024.04.19

Megnyílt a 191. balatonfüredi Anna-bál

2016-07-24 11:17:00

 

Erős hagyományból táplálkozik a balatonfüredi Anna-bál - mondta az emberi erőforrások minisztere szombat este Balatonfüreden a 191. Anna-bál megnyitóján.

 

    Balog Zoltán, a rendezvény fővédnöke köszöntőjében úgy fogalmazott: 1825 óta hat és fél generáción át tartják meg az Anna-bálokat, és ez az erős hagyomány egy erős Balatonfüredből következik. 
    A város erős abban az elhatározásban, hogy kulturálisan, a turizmus szempontjából és gazdaságilag egy "polgári kristályosodási pont" legyen, amelyet érdemes megjegyezni nemcsak Magyarországon, hanem határainkon túl is.
    A miniszter hozzátette, ahhoz, hogy ilyen erős hagyomány legyen, erős vezetésre is szükség van, és olyan polgárokra, akik azt szeretnék, hogy Balatonfüred erős legyen.
    Balatonfüred kulturális partnervárosa, Vác polgármestere Fördős Attila köszöntőjében azt mondta, hagyományaink, melyek magyarságunkra jellemzőek, azért fontosak, mert megkülönböztetnek bennünket más kultúráktól. Hozzátette: amikor ezeket a hagyományokat gyakoroljuk, erősítjük jelenünket is.
    Bóka István, Balatonfüred polgármestere arról beszélt: az Anna-bál Európa egyik legrégebbi bálja, mely őrzi a múlt emlékeit. Hozzátette, a hagyományok tisztelete mellett az elsőbálozók évről évre megújítják a rendezvényt fiatalságukkal, szépségükkel, belső értékeikkel.
    A szervezők tájékoztatása szerint a bálon idén 480-an vesznek rész, közülük 250 hölgy nyakába kerültek herendi porcelánszívek, melyek mintázata idén a kagyló belsejét idézi.
    Az est folyamán a hagyományok szerint a résztvevők közül a közönség szavazza meg a legszebb tizenöt lányt, majd a szűkített mezőnyből szakmai zsűri választja ki a bál szépét és udvarhölgyeit, akiket este fél tizenkettőkor mutatnak be. Ők vasárnap délelőtt a Kisfaludy Színpadon mutatkoznak be a közönségnek, majd lovas huszárok kíséretében sétakocsikázásra indulnak a városban.
    Az Anna-bál szépe idén is Viktória-mintás Herendi vázát, udvarhölgyei pedig Rothschild- és Apponyi-mintásat kapnak ajándékba.
    Az első Anna-bált 1825. július 26-án tartották Szentgyörgyi Horváth Fülöp János balatonfüredi fogadójában, a házigazda leánya tiszteletére. Az ifjú Anna Krisztina azon az estén ismerkedett meg későbbi férjével, Kiss Ernő huszárkapitánnyal, az 1848-49-es szabadságharc aradi tábornok vértanújával.