Auguszta napja van. | 2024.03.29

Illegális bevándorlás - Több száz migráns indult meg gyalog Belgrádból a magyar határ felé

2016-07-22 17:59:00

 

Több száz, főleg afganisztáni és pakisztáni migráns indult útnak pénteken délután Belgrádból a magyar határ felé gyalog, azt remélik, ha odaérnek, tovább mehetnek Nyugat-Európa felé.

 

    Az MTI belgrádi tudósítója a Belgrád külvárosának számító Zimonyban (Zemun) követte a körülbelül 300-400 fiatal férfiból álló sort, a migránsok útját a rendőrök biztosították. Mivel a közel-keleti és ázsiai illegális bevándorlók az út mellett haladnak, szükség van a rendőri felügyeletre, nehogy balesetet szenvedjenek.
    A migránsok délelőtt a szerb főváros autóbusz-pályaudvara melletti parkban még éhségsztrájkba kezdtek, akkor azt mondták, nem a szerbiai körülmények ellen tiltakoznak, hanem a Bulgáriában tapasztalt rossz bánásmód, valamint amiatt, hogy úgy értesültek, nem tudnak tovább menni Magyarország felé. Délután viszont legalább 300-an útnak indultak, körülbelül 200-an viszont a parkban maradtak. Előbbiek azt mondták: minden segítséget - élelmiszert, ivóvizet, takarót, ruhaneműt - megkaptak a segélyszervezetektől, ám megunták a hiábavaló várakozást, ezért keltek útra.
    A tavalyi évben több mint 700 ezren haladtak át Szerbián, az idén eddig több mint százezren. Az úgynevezett balkáni útvonalat március elején hivatalosan lezárták, azonban a migránsok embercsempészek segítségével, illegális útvonalakon továbbra is érkeznek a nyugat-balkáni országba Bulgária és Macedónia felől. Aleksandar Vulin szerb szociális ügyi miniszter szerint jelenleg mintegy 3 ezer migráns tartózkodik Szerbiában.
    A szerb sajtó meg nem nevezett segélyszervezetekre hivatkozva pénteken azt írta, hogy a szerb hatóságok elkezdték visszaszállítani az illegális bevándorlókat azokba az országokba, ahonnan beléptek Szerbiába, ám a hatóságok ezt az értesülést tagadták.
    A szerb kormány vasárnap bejelentette, hogy a rendőrség és a hadsereg közös járőrözést kezd a Macedóniával és Bulgáriával közös határszakaszon, hogy megakadályozza a migránsok feltorlódását az országban, Aleksandar Vucic miniszterelnök megfogalmazása szerint azokat, akiknek semmi esélyünk sincs arra, hogy menedéket kapjanak az Európai Unió országaiban, nem lenne szabad beengedni az országba. Hozzátette, hogy minden migránst nyilvántartásba kell venni, és aki regisztráció nélkül tartózkodik az országban, vissza kell küldeni abba az országba, ahonnan Szerbiába érkezett. 
    Szerb illetékesek szerint azzal lehetne csökkenteni a nyomást a szerb-magyar határon, ha a migránsok nem a tranzitzónába belépve, hanem már a befogadóközpontokban átadhatnák menedékjogi kérelmeiket.