Gedeon napja van. | 2024.03.28

Folytatódik a büntetőügy tárgyalása

2016-07-22 09:06:59

 

Hatályon kívül helyezte a másodfokon eljáró Győri Ítélőtábla az első fokon eljáró Győri Törvényszék büntetőeljárás megszüntetéséről rendelkező végzését a pécsi egyetemi vesztegetés néven ismert perben, a büntetőügy tárgyalása szeptember 6-án folytatódik - tájékoztatta a Győri Törvényszék szóvivője pénteken az MTI-t.

 

    Máté Kinga elmondta, hogy a táblabíróság végzésében arra mutatott rá: a törvényszék jogszabály téves értelmezésével döntött úgy: ok lehet a büntetőeljárás megszüntetésére, hogy elmaradt a pótlása a vádirat kellékhiányosságának. 
    A Győri Törvényszék június 14-i határozatában szüntette meg az eljárást a perben, mert az ügyészség nem tett eleget egy tavaly szeptemberi felhívásnak. Az ügyész akkor fellebbezett.
    Máté Kinga korábban elmondta, hogy a vádirat hiányosságai miatt szüntette meg a bíróság a huszonhét ember ellen, költségvetési szerv önálló intézkedésre jogosult dolgozója által bűnszövetségben elkövetett vesztegetés és más bűncselekmények - egyebek mellett okirat-hamisítás, csalás és pénzmosás - miatt indult büntetőpert. 
    A szóvivő akkor hangsúlyozta, hogy az eljárás megszüntetése nem felmentő rendelkezés, mert a bíróság nem az ügy érdemében, a vádlottak büntetőjogi felelősségének kérdésében döntött, ezért ha az ügyészség a bűncselekmény elévülési idején belül a vádiratot a felhívásban szereplő módosításokkal benyújtja, akkor az az ügy folytatását eredményezheti.