Gedeon napja van. | 2024.03.28

Újranyitják a magyar nagykövetségeket Kolumbiában és Peruban

2016-07-22 08:21:00

 

Újranyitják a magyar nagykövetségeket Kolumbiában és Peruban. Az erről szóló kormányhatározatok a Magyar Közlöny legfrissebb számában jelentek meg.

 

    A kormány döntése értelmében Bogotában és Limában is 2017. május 31-ével nyílhat újra a magyar nagykövetség. A bogotái külképviselet konzuli kerülete az egész Kolumbiai Köztársaság, a perui külképviselet konzuli kerülete pedig az egész Perui Köztársaság területére kiterjed majd.
    A külképviseletek újranyitásához szükséges diplomáciai lépéseket, az érintett ország külügyminisztériumának tájékoztatását, továbbá a külképviseletek újranyitásával összefüggő feladatok végrehajtásával Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztert bízta meg a kormány.
    A két külképviselet újranyitással és működéssel kapcsolatos kiadásainak fedezetét 2017-ben a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) költségvetéséből kell biztosítani. 
    A bogotái külképviselet működtetésével kapcsolatos kiadásokra 2018-tól 182,5 millió forintot, a limaiéra 2018-tól 156,4 millió forintot kell biztosítani a KKM költségvetésben.
    A kolumbiai nagykövetség és a perui nagykövetség műholdas adatkommunikációjának kiépítésével kapcsolatos kiadásokra 2018-ban külképviseletenként 203,8 millió forintot kell biztosítani - olvasható a kormányhatározatokban.