Rudolf napja van. | 2024.04.17

Emberéleteket követelnek, súlyos károkat okoznak az özönvízszerű esőzések Kínában

2016-07-21 10:58:00

 

Legalább 14 halottja van Észak-Kínában az elmúlt néhány nap özönvízszerű esőzéseinek, 72 embernek pedig nyoma veszett - jelentette csütörtökön az állami média Hopej tartományi illetékesek tájékoztatására hivatkozva.

 

    A fővárost, Pekinget is körülvevő tartomány 11 településén csaknem 2 millió ember szenvedett kárt, 123 ezer lakost kellett otthonából biztonságosabb helyre költöztetni.
    Az eddigi jelentések szerint több mint 7100 ház dőlt romba, és 1,48 millió hektár területen került veszélybe a termés. A napokon át tartó esőzések súlyos fennakadást okoztak a közlekedésben, az áramszolgáltatásban és a távközlési hálózatokban is. Az anyagi kárt több százmillió jüanra teszik.
    A mentők a legsúlyosabban érintett területeken sátrakat állítottak fel, a károsultaknak élelmiszert, takarókat, lábbeliket szállítottak.
    Pekinget ritka nagy felhőszakadás érte az utóbbi két napban. A médiát elárasztották a városi árvíz tipikus, többnyire emeleti lakásokból fényképezett fotói az épületek közti állóvizekben elmerült autókról, a lerobbant járművekről, a hatalmas tócsákon átgázoló közlekedőkről.
    Kína a déli országrészben is az elmúlt évek egyik legpusztítóbb áradásaival küzd hetek óta. Az év első felében az időjárás okozta katasztrófák következtében életüket vesztettek és eltűntek száma 576.
    (1 jüan 42,80 forint)