Emma napja van. | 2024.04.19

Fekete komédia lesz Lengyel Balázs első nagyjátékfilmje

2016-07-20 14:44:00

 

Lajkó - cigány az űrben címmel készíti első nagyjátékfilmét Lengyel Balázs. A fekete komédia napokban kezdődő forgatása több helyszínen, többek között Kiskunlacházán, Csobánkán, Várpalota, Ócsa és Oroszlány ipari és katonai létesítményeiben fog zajlani.

 

    A film története szerint az első élőlény az űrben nem a Lajka nevű kutya volt, hanem egy Lajkó nevű magyar permetezőpilóta. 1957 elején ugyanis a Szovjetunió úgy döntött, baráti országai közül Magyarországnak ad esélyt, hogy kiválassza a földkerekség első kozmonautáját. A legmegfelelőbb jelöltnek az utazásra Serbán Lajos, Lajkó ígérkezik, aki permetezőpilótaként már gyermekkora óta betegesen vonzódik a csillagokhoz és az űrhöz - olvasható az alkotók közleményében.
    A forgatókönyvet a rendező Lovas Balázzsal közösen írta. A címszerepet Keresztes Tamás alakítja, a színészek között van még Gyabronka József, Pálffy Tibor, Papadimitriu Athina, Trokán Anna és Trokán Nóra, Szirtes Ági, Máté Gábor, Rajkai Zoltán, Trill Zsolt, Lukács Andor, valamint német, ukrán és orosz színészek. A film producere Pusztai Ferenc, operatőre Réder György, látványtervezője Valcz Gábor.
    "A Lajkó a 20. század történelmének őrültségeit és sötétségét vígjátéki eszközökkel megmutató történet. Hősei valós és kitalált figurák, helyszínei valós és képzelt vidékek, fordulatai valós és mágikus események. A 20. század nagyszüleink százada, az ő sorsaik nyögik azoknak a borzalmaknak a súlyát, amiről talán humorral lehet a legőszintébben beszélni, és ami kihat a mai generációk életére is" - idézi a közlemény Lengyel Balázst, akinek első, várhatóan 2017 őszén debütáló mozifilmjét 313,96 millió forinttal támogatja a Magyar Nemzeti Filmalap, elkészítésében pedig közreműködik a Honvédelmi Minisztérium.