Auguszta napja van. | 2024.03.29

Illegális bevándorlás - Embercsempészbandát számoltak fel Olaszországban

2016-07-20 11:23:00

 

Tíz, Olaszországban letelepedett külföldit vett őrizetbe az olasz rendőrség szerdán embercsempészés gyanújával, mert Afrikából Olaszországba érkezett migránsokat szállítottak tovább más európai államokba. Három társukat még körözik. 

 

    Az olasz hatóságok által "szárazföldi" embercsempészeknek nevezett csoportot hat egyiptomi, három albán, két román, egy szíriai és egy brazil alkotta. Mindannyian 26 és 45 év közöttiek, Olaszországban tartózkodási engedéllyel telepedtek le. 
    A bandát vezető egyiptomi férfi a dél-olaszországi partokra érkező migránscsoportok szállítóival állt kapcsolatban. Így értesült arról, hogy a migránsok közül ki tudott továbbjutni az észak-olaszországi térségbe, ahol kapcsolatba lépett velük. A találkozópont a milánói központi vasútállomás volt: az embercsempészbanda itt vette fel a migránsokat, akiket gépkocsikkal más európai országokba szállított. Az olasz hatóságok 2014-ben indítottak vizsgálatot, és mintegy húsz "szállításról" tudnak Milánóból az északabbra fekvő európai országok irányába. A banda az utakkal hetvenmillió eurót keresett. 
    A milánói központi pályaudvar jelenleg is a dél-olaszországi partokról idáig eljutó migránsok "menedékhelye": naponta félezren gyűlnek itt össze, éjszakánként pedig mintegy kétszázötvenen az állomás területén alszanak. A forró nyárban a Caritas katolikus szervezet, az olasz vöröskereszt és a milánói egészségügyi hatóságok segítenek nekik élelemmel, vízzel, tisztálkodási lehetőséggel. Orvosi ambulancia is működésbe lépett a vasútállomás peremén, eddig több mint száz személyt kezeltek rühességgel. 
    A dél-olaszországi partokra szünet nélkül érkeznek a Földközi-tengeren Líbia és Itália között kimentett emberek. Az olasz parti őrség jelentése szerint kedden 3200 embert mentettek ki huszonöt különböző akcióban az EUNavforMed európai katonai műveletben szolgáló olasz és külföldi hadihajók, valamint a Földközi-tengeren segítő nemzetközi civil szervezetek hajói segítségével. Minden kimentett migráns Dél-Olaszország kikötőibe érkezik meg szerdán.