Auguszta napja van. | 2024.03.29

Négymilliárdos támogatást kap a pécsi egyetem két projektje

2016-07-20 08:23:00

 

Egyenként kétmilliárd forint európai uniós támogatásban részesül a Pécsi Tudományegyetem (PTE) mesterséges megtermékenyítés sikerességének növelését célzó kutatása, valamint háromdimenziós (3D) nyomtatási és vizualizációs központjának kialakítása - tájékoztatta a felsőoktatási intézmény az MTI-t.

 

    A PTE közleményében a mesterséges megtermékenyítés hatékonyságának növelését célul kitűző, 2012-ben indult programról, amely több mint negyven kutató részvételével zajlik és eddig mintegy egymilliárd forintos uniós támogatást kapott, azt írta, a szakemberek "számos kecsegtető eredményt" értek el.
    Ezek rutinszerű klinikai alkalmazása azonban olyan nanotechnológiára épülő gyorstesztek (chipek) kifejlesztését követeli meg, amelyek költséghatékonyan és reprodukálhatóan képesek a klinikai minták diagnosztikai vizsgálatára - közölték, hozzátéve, hogy ennek megvalósítására 1 milliárd 975 millió forint támogatást nyert el az egyetem.
    "Reményeink szerint a jelenlegi mintegy 30 százalékról hozzávetőlegesen 50 százalékra tudnák növelni a mesterséges megtermékenyítések eredményességét" - idézték Kovács L. Gábort a PTE Szentágothai János Kutatóközpontjának elnökét, a kutatás szakmai vezetőjét.
    Szintén mintegy kétmilliárd forintos támogatást nyert el az egyetem tavaly indult, háromdimenziós technológiákat és fejlesztéseket megvalósító nagyprojektje, amelyben jelenleg öt kar több mint ötven kutatója és hallgatója vesz részt.
    Nyitrai Miklós, a PTE 3D-munkacsoportjának vezetője szerint a technológia egyre inkább elérhetőbbé válik, így "a 3D-nyomtatók mindennapjainkra is komoly hatással lesznek".
    Az eddig 15 millió forintos támogatásban részesült projektben az egyetem orvostudományi, közgazdaság-tudományi, műszaki és informatikai kara, valamint a művészeti és a természettudományi kar is vesz részt.