Auguszta napja van. | 2024.03.29

A halálbüntetés bevezetése teljesen elfogadhatatlan

2016-07-18 12:05:00

A halálbüntetés bevezetése teljesen elfogadhatatlan - mondta Sebastian Kurz osztrák külügyminiszter a Kurier című napilap hétfői számában megjelent interjújában, reagálva arra, hogy a török kormányfő ismételten kilátásba helyezte a halálbüntetés újbóli bevezetését.

    Az osztrák miniszter kijelentette: továbbra is arra van szükség, hogy Törökország kiálljon a halálbüntetés ellen. Ezt büntetési formát mi kegyetlennek és embertelennek tartjuk, és elutasítjuk - szögezte le a tárcavezető. 
    Kurz hangsúlyozta: Ausztria az uniós külügyminiszterek tanácskozásán azt szorgalmazza, hogy Európa Recep Tayyip Erdogan török elnök számára teljesen világos határokat szabjon. 
    A meghiúsult puccs nem adhat teret az önkénynek - fogalmazott a miniszter. Úgy vélte, hogy nem szabad tisztogatási és büntetési akcióba kezdeni a jogállamiság és az igazságszolgáltatás kereteit túllépve. Meglátása szerint az állami hatalomnak kizárólag a törvényeket és az emberi jogokat kell figyelembe vennie, minden más "önkény és jogtalanság". 
    Kurz arról is beszélt, hogy a Törökországgal kötött uniós menekültügyi megállapodás nem jelentheti azt, hogy Európának el kellene távolodnia az alapértékeitől és a kérdésről alkotott világos álláspontjától. 
    A bécsi ügyvédi kamara elnöke szerint bírók és ügyvédek ezreinek letartóztatásával Törökországban "átléptek egy határt". Michael Enzinger úgy vélte: Erdogan úgy tisztítja meg az igazságszolgáltatást, ahogy az - mint fogalmazott - diktatúrákban szokás. 
    A letartóztatásoknak egészen biztosan nincs köze a katonai puccshoz - jelentette ki Enzinger. Bírálta egyúttal azt is, hogy az ügyészeket "elrettentésképpen" akadályozzák a munkájukban és börtönbe zárják. 
    Az elnök teljesen elképzelhetetlennek tartja, hogy az unió és Törökország között a jelenlegi körülmények között folytatódjanak a csatlakozásról szóló tárgyalások, továbbá szerinte a halálbüntetés bevezetése is "teljes mértékben akadályozná" a belépést.