Gedeon napja van. | 2024.03.28

Több mint százharminc határsértőt tartóztattak föl a hétvégén

2016-07-18 08:40:00

133 határsértőt tartóztattak föl péntektől vasárnapig az ország területén - tájékoztatta az Országos Rendőr-főkapitányság hétfőn az MTI-t.

    A rendőrség honlapján olvasható statisztika szerint pénteken 50, szombaton 48, vasárnap 13 migránst tartóztattak föl, és kísértek át az ideiglenes biztonsági határzáron a szerb-magyar határnál szolgálatot teljesítő rendőrök és katonák. Az ukrán-magyar határ közelében, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében hat illegálisan érkezőt, az országban máshol - Győr-Moson-Sopron megyében, illetve Budapesten - 16 migránst fogtak el a hétvégén. Embercsempészet miatt egy román férfi ellen indult eljárás.
    A július 5-én hatályba lépett új szabályok szerint azokat a migránsokat, akiket a szerb vagy a horvát határtól számított nyolc kilométeres távolságon belül föltartóztatnak, visszakísérik a kerítésen található kapukig, és útbaigazítják a legközelebbi tranzitzóna felé. Azok ellen, akik esetében bizonyítható, hogy átlépték vagy megrongálták a határzárat, illetve embercsempészettel gyanúsíthatók, továbbra is büntetőeljárás, a román és ukrán határszakaszon elfogottak esetében idegenrendészeti eljárás indul.
    Az új jogszabályok bevezetésének első napján még 190 volt a visszakísért határsértők száma, az elmúlt héten pedig összesen 292. Más külső határszakaszon és mélységben csupán naponta néhány embert fogtak el - derül ki a rendőrségi összesítésből.