Auguszta napja van. | 2024.03.29

A szerb rendőrség a hadsereggel közösen védi az ország határait

2016-07-16 18:44:00

 A szerb rendőrség a hadsereggel közösen védi majd az ország határait a főként Afganisztánból és Pakisztánból érkező illegális migránsoktól, és még intenzívebben lépnek fel az embercsempészek ellen - jelentette be szombati sajtótájékoztatóján Aleksandar Vucic szerb miniszterelnök.

    A szerb kormányfő a török puccskísérlettel kapcsolatosan hívta össze a biztonsági szolgálatok koordinációjáért felelős testületet, az ülésen viszont a legnagyobb figyelmet a migránsválság kapta. A résztvevők megállapították, hogy ez jelenti a legnagyobb kihívást és legnagyobb veszélyt Szerbia számára.
    Szerbián az év eleje óta több mint 100 ezer, közel-keleti és afrikai migráns haladt át, annak ellenére, hogy március elején elvileg lezárult az úgynevezett balkáni útvonal. A bevándorlók mindannyian az Európai Unió országaiba tartottak. A szerb miniszterelnök aláhúzta: azoknak a menekülteknek, akik Szerbiában kérnek menedéket, minden segítséget meg fognak adni, az illegális belépések ellen viszont szigorúan lépnek fel.
    A legtöbb migráns Bulgária felől érkezik Szerbiába - közölte Aleksandar Vucic. Hozzátette: a legtöbben Afganisztánból és Pakisztánból jönnek, és esélyük sincs arra, hogy átjussanak Magyarországra, vagy ott kapjanak menedéket. "Szerbia pedig nem akar a migránsok gyűjtőközpontjává válni" - szögezte le a kormányfő. Jelenleg mintegy 2700 regisztrált menekült tartózkodik Szerbiában.
    Aleksandar Vucic felhívta a figyelmet arra, hogy a napokban beszélni fog Orbán Viktor magyar és Bojko Boriszov bolgár miniszterelnökkel a helyzet kezeléséről. "Segítséget várunk Magyarországtól és támogatást a macedón, valamint a bolgár határ védelmében" - magyarázta.
    A migránsok valamivel több mint egy hét alatt torlódtak fel a szerb-magyar határon, azt követően, hogy Magyarország mélységi határőrizetet vezetett be. A röszkei és a tompai tranzitzónába naponta csak 30 embert engednek be, hogy átadja menedékjogi kérelmét.