Emma napja van. | 2024.04.19

Tuzson: vizsgálni kell a védelmi rendszer továbberősítésének lehetőségét

2016-07-16 12:03:00

A nizzai terrortámadás után meg kell nézni, milyen okok, előzmények vezettek a történtekhez, s meg kell vizsgálni, milyen lehetőségek vannak még a védelmi rendszer továbberősítésére. Erről beszélt a kormányzati kommunikációért felelős államtitkár az M1 aktuális csatorna péntek esti műsorában.

    Tuzson Bence kiemelte a hírszerzési információk feldolgozásának, összegyűjtésének és azokból a megfelelő tapasztalatok levonásának fontosságát. Ezért is nevezte nagy eredménynek, hogy az Országgyűlés elfogadta azt a jogszabályt, amelynek nyomán az információk összegyűjtésére, elemzésére létrejött egy új szerv, a TIBEK, továbbá lehetővé vált, hogy ha valami történne Magyarországon, a honvédség erőit is igénybe lehet venni. Hangoztatta, hogy a magyar kormány és az Országgyűlés a jogi lehetőségekkel már számos lépést tett annak érdekében, hogy a magyar emberek biztonságban legyenek.
    Az államtitkár ismét kiemelte: Magyarország konkrét terrorfenyegetettségére vonatkozóan jelenleg nincs információ. Ezzel együtt hozzátette: "Magyarországot meg kell védeni", a legfontosabb az emberek biztonságának garantálása. Mindig vizsgálni kell, mit lehet még tenni, hogy a lehető legkisebb legyen a kockázat.
    Csütörtök este, a francia nemzeti ünnepen egy 31 éves tunéziai születésű férfi teherautójával a tűzijátékot néző tömegbe hajtott a dél-franciaországi Nizzában. A támadás során legalább 84 ember meghalt, sokan megsebesültek, több ember állapota válságos. A külügyminisztérium egy magyar sérültről tud.