Auguszta napja van. | 2024.03.29

Szijjártó: a történtek megerősítik a terrorellenes küzdelem szükségességét

2016-07-15 14:27:00

A csütörtök éjjeli nizzai terrortámadás megerősíti annak szükségességét, hogy megsokszorozzuk erőinket a terrorizmus elleni küzdelemben - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken az MTI-nek.

    A tárcavezető - aki Ulánbátorban részt vesz az Ázsia-Európa csúcstalálkozón (ASEM) - a csütörtöki nizzai eseményekkel kapcsolatban kifejtette: a Külgazdasági és Külügyminisztérium a lehető leghatározottabban elítéli a terrorcselekményt, amely egyúttal megerősíti a terrorizmus elleni küzdelem szükségességét. 
    Magyarország a terrorellenes nemzetközi küzdelemből erején felül kiveszi a részét - tette hozzá.
    Szijjártó Péter kiemelte: Magyarország szolidáris Franciaországgal, és ezt a mai tanácskozáson a francia külügyminiszter delegációjának el is mondta. 
    Közölte: a konzuli szolgálat folyamatosan figyelemmel kíséri az eseményeket, és esetleges magyar érintettségről egy könnyű sérülten kívül nincs tudomásuk.
    A külügyminiszter arra kérte a külföldre utazó magyar állampolgárokat, hogy regisztráljanak a konzuli szolgálatnál. 
    Ez a lépés néhány hónapja még feleslegesnek tűnhetett, ma már azonban világosan látszik, hogy óriási segítséget jelent a bajban, ha pontosan tudják, kit és hol kell keresni, így ha valaki esetleg bajba kerül, hamarabb tudnak segíteni - mutatott rá.
    Csütörtök este egy 31 éves, tunéziai származású férfi teherautójával belehajtott a francia nemzeti ünnepet lezáró késő esti tűzijátékot néző tömegbe Nizzában, közben a pisztolyából lövéseket adott le. Legkevesebb 84-en vesztették életüket, többtucatnyian megsebesültek, közülük 18-an életveszélyes állapotban vannak. A rendőrök megölték az ámokfutót.