Gedeon napja van. | 2024.03.28

Spanyolországban félárbócra eresztik a zászlókat és megerősítik a francia határ ellenőrzését

2016-07-15 10:32:00

Spanyolországban félárbócra eresztik a zászlókat, délben egyperces néma főhajtással emlékeznek az áldozatokra és megerősítik a francia határ ellenőrzését - jelentette be az ügyvezető spanyol kormányfő péntek reggeli rendkívüli sajtótájékoztatóján, amelyen barbárságnak, őrült bűncselekménynek nevezte az előző esti nizzai támadást, és a spanyolok együttérzését tolmácsolta Franciaország felé.

    "Sajátunknak érezzük a fájdalmat, amely sújtja szomszédainkat; ez minden jóravaló ember fájdalma" - fogalmazott Mariano Rajoy, aki egyúttal felajánlott mindenfajta segítséget és támogatást francia "szövetségeseiknek, barátainkat", a terroristák és pártfogóik "felderítéséhez, üldözéséhez és megbüntetéséhez". 
    Mint mondta, a világon senki sem lehet teljesen védett a támadásokkal szemben, ez egy globális fenyegetés, amely átfogó és teljes választ követel a demokratákról, és ebben Spanyolország aktívan jelen van. 
    "Ez a mélységes fájdalom napja azok számára, akik szeretik az életet és a szabadságot" - mondta Mariano Rajoy.
    A spanyol ügyvezető miniszterelnök hozzátette: egyelőre nincs tudomásuk spanyol áldozatokról.
    Jorge Fernández Díaz, tárcavezető rendkívüli ülésre összehívta a nemzetbiztonsági és rendőrségi szakértőiből álló bizottságot, amely értékeli, hogy Spanyolország növelje-e terrorvédelmi készültségét, amely jelenleg a legmagasabb előtti fokozaton van.
    A spanyol kormány tavaly júniusban emelt utoljára a védelmi fokozaton, amikor Tunéziában, Franciaországban és Kuvaitban ugyanazon a napon követtek el támadásokat terroristák.