Auguszta napja van. | 2024.03.29

KKM: ugrásszerűen fejlődik a magyar-kínai együttműködés 

2016-07-15 09:55:00

Ugrásszerűen fejlődik a magyar-kínai együttműködés - közölte a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) pénteken az MTI-vel azzal kapcsolatban, hogy Szijjártó Péter miniszter az ulánbátori Ázsia-Európa csúcstalálkozó (ASEM) alkalmával tárgyalt Vang Ji kínai külügyminiszterrel.

    Kiemelték: a tárgyaláson a kínai külügyminiszter Magyarországot az egyik legfontosabb és legmegbízhatóbb közép-európai partnernek nevezte.
    Emlékeztettek: tavaly Magyarország exportálta a legtöbbet a közép-európai országok közül Kínába, és 2016 első négy hónapjában a magyar export további 27,7 százalékkal növekedett. Élelmiszeripari exportunkat megdupláztuk, és a közeljövőben újabb magyar termékek kapnak kínai exportengedélyt - tették hozzá.
    Arra is kitértek, hogy a Budapest-Peking közvetlen légi járat és a 72 órás vízumkiadás eredményeként tavaly 40, idén pedig 70 százalékkal növekedett a Magyarországra látogató kínai turisták száma.
    A megbeszélésen Szijjártó Péter elmondta, hogy Magyarország kormánya támogatja a piacgazdasági státus megadását Kínának, egyúttal elutasítja azt az európai uniós politikát, amely nyomást akar helyezni Kínára a dél-kínai-tengeri konfliktus ügyében. Magyarország álláspontja szerint ezt a konfliktust a régió országainak kell megoldaniuk, az Európai Unió nyomásgyakorlása csak kárt okoz - jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter. 
    Vang Ji külügyminiszter hivatalos kínai látogatásra hívta meg Szijjártó Pétert az év második félévére - áll a KKM közleményében.