Gedeon napja van. | 2024.03.28

Német államfő: támadás érte a szabad világot

2016-07-15 07:46:11

 A szabad világ elleni támadásnak minősítette pénteken a német államfő az előző este elkövetett nizzai tömeges gázolást.

    A hivatalos látogatáson Chilében tartózkodó Joachim Gauck hivatala útján tudatta, hogy Francois Hollande francia elnöknek részvétnyilvánító táviratot küldött, amelyben kiemelte, hogy július 14., a francia nemzeti ünnep napja a francia forradalom eszméinek ünnepe, és ezek az eszmék "a mi értékeink is".
    "Ezért egy támadás Franciaország ellen az egész szabad világ elleni támadás" - hangsúlyozta a német szövetségi elnök.
    Kifejezte részvétét az áldozatok hozzátartozóinak Angela Merkel kancellár is, aki a mongóliai Ulánbátorban, az Ázsia-Európa csúcstalálkozó (ASEM) helyszínén német hírportálok beszámolói szerint újságíróknak nyilatkozva kiemelte, hogy "Németország kiáll Franciaország mellett a terrorizmus ellen folytatott harcban".
    "Meg vagyok győződve arról, hogy minden nehézség ellenére végül megnyerjük a terrorizmus elleni háborút" - mondta a kormányfő, aki szerint az ASEM összes résztvevője döbbenten áll a történtek előtt. 
    Merkel a csúcsértekezleten együttérzését fejezte ki Jean-Marc Ayrault francia külügyminiszternek. A kancellár úgy fogalmazott, Franciaországot a nemzeti ünnepén sújtotta a terror, egy olyan napon, amely máskor a büszkeségé, de most a nagy bánaté lett.
    Előzőleg Steffen Seibert kormányszóvivő egy Twitter-üzenetben azt írta, hogy "alig lehet szavakba foglalni a nizzai támadás miatt érzett megdöbbenést", és a németek együtt éreznek "francia barátainkkal".
    A német külügyminisztérium közölte, hogy egyelőre nem tudni német áldozatokról vagy sérültekről.