Auguszta napja van. | 2024.03.29

Szijjártó: fenn kell tartani a szoros kapcsolatot az EU és Nagy-Britannia között

2016-07-15 09:15:00

 Az Európai Unió (EU) és az onnan kilépni készülő Nagy-Britannia közötti szoros kapcsolatrendszer fenntartása mellett foglalt állást Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, aki az ulánbátori Ázsia-Európa csúcstalálkozón (ASEM) négyszemközti megbeszélést folytatott az ugyanezt az álláspontot osztó Charlie Flanagan ír külügyminiszterrel.

    A tárca péntek hajnalban arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a találkozón mindkét miniszter sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy Nagy-Britannia kilép az unióból, s egyetértettek abban, hogy az EU tárgyalási stratégiájáról az Európai Tanácsnak, vagyis a tagállamoknak kell dönteniük, és a kilépési tárgyalásokat semmiképpen sem szabad bürokratikus kérdésként kezelni.
    A tanácskozáson Szijjártó Péter elmondta, hogy a magyar kormány mindent meg fog tenni a Nagy-Britanniában dolgozó magyar állampolgárok jogainak megvédése érdekében. "Ebben a kérdésben biztosan számíthatunk Írország egyetértésére, hiszen több mint félmillió ír állampolgár dolgozik Nagy-Britanniában" - jegyezte meg.
    A miniszterek a kilépés után is a lehető legszorosabb gazdasági együttműködést és szabadkereskedelmet szorgalmazták az EU és Nagy-Britannia között - olvasható a közleményben.