Auguszta napja van. | 2024.03.29

NAV: zéró tolerancia minden korrupt alkalmazottal szemben

2016-07-14 19:42:00

 A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) zéró toleranciát alkalmaz a szabályokat megszegő alkalmazottakkal szemben - közölte a hivatal csütörtökön az MTI-vel.

    A NAV közleményében kifejti: a költségvetési bevételek jelentős részéért felelős szervezetnél alapvető követelmény, hogy a hivatal összes dolgozója feddhetetlen legyen, és a jogszabályok maradéktalan betartásával végezze munkáját. Az ügyészség által gyanúsított pénzügyőröket megilleti az ártatlanság vélelme, ha azonban a büntetőeljárás során beigazolódik a bűnösségük, a legszigorúbb jogkövetkezményekkel számolhatnak.
    Hozzáteszik, a NAV már a nyomozás során is segítette az ügyészség munkáját, és a továbbiakban is minden rendelkezésére álló információt megad a nyomozóhatóságnak.
    A Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) a Röszkei Határkirendeltség nyolc jelenlegi és volt pénzügyőrét hivatali vesztegetés elfogadásával gyanúsítja. A hivatásos pénzügyőrök a gyanú szerint rendszeresen jogtalan előnyt kértek és kaptak a fuvarozóktól. A KNYF szerdán a Nemzeti Védelmi Szolgálat feljelentése alapján indult ügyben házkutatásokat tartott, és nyolc jelenlegi, illetve már leszerelt pénzügyőrt és egy civilt hallgatott ki gyanúsítottként. A határállomáson szolgálatot ellátó pénzügyőröktől több ezer eurót foglaltak le. Az ügyészség két gyanúsított előzetes letartóztatására tett indítványt. Bűnszövetségben és üzletszerűen elkövetett hivatali vesztegetés elfogadásának bűntette miatt folyik az eljárás.