Emma napja van. | 2024.04.19

Peking tiltakozott az ausztrál külügyminiszter megjegyzései miatt

2016-07-14 17:23:00

Peking diplomáciai úton tiltakozott az ausztrál külügyminiszter kijelentése miatt, miszerint Canberra továbbra is élni fog a dél-kínai-tengeri területeken a szabad hajózás és repülés jogával, és ebben másokat is támogat - erről a kínai külügyminisztérium szóvivője tájékoztatott csütörtökön.

    Julie Bishop egy rádiós interjúban elmondta: Peking jó hírnevének sokat ártana, ha a keddi választottbírósági döntést figyelmen kívül hagyva folytatná a "nemzetközi jog megsértését" a Dél-kínai-tengeren. Egyúttal a feleket a döntés betartására szólította fel és óvott a provokatív cselekményektől.
    "Egy kicsit megdöbbentettek Bishop szavai" - mondta Lu Kang kínai külügyi szóvivő szokásos sajtótájékoztatóján. Ausztráliának a nemzetközi közösség azon többségéhez kellene csatlakoznia, amely nem fogadja el "nemzetközi törvénynek" az ügy "törvénytelen kimenetelét" - fogalmazott a szóvivő. Hozzátette: Kína bízik abban, hogy Ausztrália nem fog ártani a térségi békének és stabilitásnak.
    Kína a Fülöp-szigetek által 2013-ban kezdeményezett eljárás kezdetén már jelezte, hogy a vitarendezésre felkért hágai székhelyű Állandó Választottbíróság döntését nem fogja elfogadni. A kedden ismertetett határozatot követően is közölte, hogy azt nem tartja magára nézve kötelezőnek. Peking az elmúlt napokban is a nézeteltérések tárgyalásos rendezését szorgalmazta.
    Csütörtöki sajtóértesülések szerint Rodrigo Duterte Fülöp-szigeteki elnök, aki a választottbírósági döntés kihirdetése óta a kérdésben még nem mondott véleményt a nyilvánosság előtt, a kabinetülésen azt mondta, hogy kész a kétoldalú egyeztetésekre Pekinggel, s úgy értékelte, hogy az új helyzetben Manila jobb tárgyalási pozícióból indulhat. "Legyünk nagylelkűek a győzelemben" - idézte őt egyik minisztere.
    Szintén csütörtöki hírek szerint Li Ko-csiang kínai kormányfő vietnami partnerével találkozva megerősítette: Kína a történelmi tényekre és a nemzetközi jogra alapozott kétoldalú tárgyalások híve a vitákban érintett országokkal, így Vietnammal is. Li a mongol fővárosban, az Ázsia-Európa csúcstalálkozó (ASEM) színhelyén tárgyalt Nguyen Xuan Phuc-kal.
    Abe Sindzó japán miniszterelnök szintén Ulánbátorba érkezve még a repülőtéren újságíróknak kijelentette: hangsúlyozni fogja a jog uralmának és a viták békés rendezésének fontosságát. "Szeretnék véleményt cserélni Li úrral és Pak Gun Hje dél-koreai-elnökkel" - mondta, de sajtóértesülések szerint egyelőre kérdéses, hogy a pénteken kezdődő kétnapos esemény szüneteiben Li Ko-csianggal létrejön-e a találkozója.